May 9 | by Georgeta Paunescu
Vikings – impresii despre sezonul 2

Trădări, bătălii, alte trădări, alte câmpuri de luptă și multe schimbări față de primul sezon ne-a adus Vikings în cel de-al doilea. Și, într-un final, Ragnar a primit ce merita: a devenit rege, statut evocat într-o imagine de final impresionantă, de liniște supremă și dominație absolută, cât și de libertate însușită deasupra tuturor, departe de oricine. Ragnar a vorbit puțin în acest sezon, dar a realizat multe și s-a transformat în tăcere.

În tot ceea ce a întreprins a fost motivat de curiozitate, de plăcerea de a explora și de a descoperi, de a-și depăși condiția pe care i-o rezervase viața înainte de a începe să devină personajul principal din propria-i legendă. Tot ce și-a dorit era să găsească pământuri roditoare, de unde să culeagă roadele muncii împreună cu oamenii lui. A fost și susținut în căutările sale, dar a fost și lovit din spate.

Mai întâi a fost Borg, iar apoi Horik. Mai ales Horik, pe care l-a ucis cu regret și dezamăgire. L-a obligat să-l pedepsească, oferindu-ne un final superb realizat, care pe mine m-a luat prin surprindere. Acum e liber să-l confrunte pe Ecbert, având în jruul lui persoane pe care se poate baza. Dacă în primul sezon ne-a fost expus modul de viață al vikingilor, punându-se accent pe ideea de familie și uniune, iar cuceririle au fost făcute treptat, pas cu pas, până când au ajuns în punctul culminant, sezonul 2 a fost diferit.

Am urmărit confruntarea dintre Rollo și fratele său, cruțarea acestuia de către Ragnar, schimbarea la față a lui Rollo în bine și transformarea multor personaje. În timp ce protagonistul nu are parte de prea multe momente în care să se exprime vocal, gândurile sale fiind expuse prin cadre corespunzătoare, mimică și atitudine, Floki este susținut de constituția puternică și un limbaj al corpului clătinat, aflat în concordanță cu personalitatea sa.

Secvența în care Ragnar rstește rugăciunea împreună cu Athelstan demonstrează deschiderea sa către lume și configurarea unor perspective noi, însoțite de dorința de a înțelege și alte culturi. Această trăsătură a sa este în opoziție cu sobrietatea lui Horik, cu intoleranța lui față de alte obiceiuri și credințe. Și față de Ragnar, nefiind de acord aproape niciodată cu propunerile lui, chiar dacă erau mult mai înțelepte și chibzuite.

Vikings este un serial despre istorie, putere, vikingi, dar și despre identitate. Athelstan are un rol simbolic, substanțial, care atestă importanța cunoașterii și a înțelegerii invitându-ne în călătorie alături de el. El și Ragnar sunt fiinte ce dețin o judecată superioară, modernă, dacă o putem numi astfel. Protagonistul nu este doar un războinic vikings excepțional, ci unul care înțelege lumea ca un adevărat conducător. Noua lui poziție presupune responsabilități mai însemnate, însă și nivelul la care ne așteptăm să acționeze va fi pe măsură. Și e important că Athestan a ales, în cele din urmă, să rămână în sânul vikingilor.

Floki și Horik reprezintă tipologia vikingului atroce, sălbatic, și mă aștept ca neînțelegerile dintre Floki și Ragnar să continue, chiar dacă nu va mai fi vorba de o aparentă trădare, probabil. Bjorn s-a obișnuit cu statutul de fiu al unui războinic nemaipomenit și s-a adaptat, devine un om matur care-i calcă pe urme tatălui. Un bărbat puternic care începe să înțeleagă dragostea și să o aprecieze. Rollo și-a găsit locul, în sfârșit, și demonstrează că e valoros, chiar dacă încheie sezonul cu multe răni fizice. Siggy încă își mai caută locul și speră să redevină ce a fost, iar loialitatea ei față de Ragnar m-a surprins, de asemenea.

Lagertha… Apreciez deciziile ei și puterea de caracter, fiind – indubitabil – o mamă luptătoare care are grijă de mediul în care va trebui să supraviețuiască fiul său. Și, da, e suficient de demnă încât să nu răspundă avansurilor lui Ragnar. Socotelile celor doi s-au încheiat și e mai bine așa. Recunosc că ultimele episoade m-au cam dezamăgit, din cauza schimbării bruște a lui Floki și a înșelătoriilor lui Siggy, dar finalul! Episodul final a pus capac oricăror comentarii și m-a făcut să aștept cu nerăbdare și bucurie următorul sezon în care personajele vor trebui să facă același lucru în feluri diferite: să se adapteze.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.