June 13 | by Andreea Doanca
Orange Is The New Black – S2E1-13 – Tradari si razboaie

Orange Is The New Black dăruiește fanilor în sezonul 2 tot ceea își doreau, îndeplinind toate promisiunile făcute anterior. Față de primul sezon, acesta este mult mai emoțional, amplu, nebunesc, reușind să îmbine o mulțime de acțiuni și aspecte în doar 13 episoade. De la răsturnări de situație incredibile, la momente cu personaje secundare, sezonul 2 reușește să creeze o țesătură între comedie, dramă, implicații sociale și interpretări de excepție.

Datorită faptului că sezonul a fost plin de evenimente, nu vom putea recapitula fiecare moment, însă pentru cei cărora vă face plăcere să citiți comentarii ulterioare care să vă ajute să procesați toată nebunia serialului, vom dezbate cele mai importante evenimente ale celor 13 episoade.

Cum a decurs viața lui Piper Chapman

Să începem deci cu protagonista Piper care, evident, primește cea mai mare atenție dintre toate personajele. De fapt, premiera sezonului 2 este concentrată în totalitate pe Piper, aceasta fiind în drum spre Chicago unde urma să mărturisească împotriva lui Kubra, fostul mafiot șef al lui Alex. Închisoare din Chicago este altă mâncare pește, fiind plină de criminali, iar Piper este străină de astfel de situații. Din fericire, nu este nevoită să petreacă prea mult timp în acele locuri, în puțin timp zărind o figură cunoscută: Alex. Aceasta o convinge pe Piper să mintă susținând că nu îl mai întâlnise pe Kubra, pentru ca la proces ea să mărturisească împotriva acestuia și să o înfunde pe Piper. Astfel, Alex primește libertatea.

Vestea bună este că Piper nu o omorâse pe Pennsatucky în lupta din finalul sezonului trecut. Plus că, în scurt timp, într-un flashback, aflăm că Crazy Eyes chiar își făcuse apariția și o pocnise pe Piper într-un moment de furie după ce încercarea de a cânta eșuase. Au fost chit! În concluzie, după ce se întoarce la Litchfield, Piper primește permisiunea de a reveni în aceeași parte a închisorii. După aceste evenimente, povestea ei ia o turnură care nu mai are legătură cu dramaticul. Piper își petrece majoritatea sezonului reacționând la drama celorlalte personaje și lucrând la un ziar creat pentru prizonieri, de către prizonieri. Realizarea acestui proiect este sursa de comic, însă cea mai memorabilă acțiune a ei apare aproape de finalul sezonului. Ajungem și acolo!

Din păcate pentru Piper, viața de afară a lui Larry nu a fost una chiar monotonă. De fapt, Larry se cuplează cu Polly, cea mai bună prietenă a lui Piper și femeie căsătorită. La un moment dat, Piper primește o permisie de 48 de ore surpriză pentru a participa la înmormântarea bunicii sale, iar ea și Larry încearcă să facă sex în baie, la priveghi, moment în care Larry îi mărturisește că s-a culcat cu altcineva. Cei doi se despart oficial, iar pentru Larry lucrurile nu stau rău, acesta cuplându-se oficial cu Polly. În mod ciudat, cei doi îi fac cunoscută vestea lui Piper în închisoare.

Piper este atât de supărată încât o sună pe Alex, care îi scrisese până la acel moment multe scrisori. Pe lângă faptul că era furioasă pe ea pentru ceea ce i-a făcut la Chicago, Piper o ia razna când află că Kubra nu a fost condamnat, iar Alex este acum prima pe lista lui de eliminare. Alex plănuiește să fugă din oraș, însă Piper are o altă idee. Piper înghite în sec și îi sună pe Larry și Polly pentru a le cere o favoare, și anume, să mituiască pe ofițerul răspunzător pentru Alex pentru ca aceasta să poată fugi. Planul funcționează, Alex este prinsă cu o armă, ceea ce înseamnă că intră înapoi în închisoare.

Acest gest a venit din răzbunare sau din dorința de a o proteja pe Alex?

Corupție dată în vileag

În apropierea finalului primului sezon, am aflat că asistentul Fig era responsabilă de fraudă în închisoare și că mulțumită piesei radio a lui Larry despre închisoare, un reporter este pe urmele ei. Această intrigă este una recurentă și în sezonul 2, reporterul ajungând chiar să o contacteze e Piper prin intermediul lui Larry, cerându-i ajutorul în găsirea de dovezi contra lui Fig. Aflăm și câteva detalii despre viața din afara închisorii a lui Fig. Se pare că aceasta nu folosea banii furați doar pentru mașini și haine, ci își ajuta soțul sponsorizându-i campanie de senator. Ambii justifică această corupție prin promisiunea că odată ce va ajunge un mare politician va face schimbări reale în a scăpa țara de corupție.

Într-o ironie a sorții, corupția lui Fig este elementul care duce la descoperirea afacerilor sale murdare. O furtună lovește închisoarea, iar întreaga clădire rămâne fără electricitate pentru că asta se întâmplă când nu investești nimic în clădire și în întreținerea acesteia. În tot acel haos, Piper reușește să se strecoare în biroul lui Fig și astfel găsește acte care dovedesc ilegalitățile săvârșite de aceasta. Aceste acte ajung în posesia lui Caputo, care o prinde pe Piper cu ele în mână.

Finalul? Ei bine, se face dreptate într-un fel. Fig este eliberată din fucnție, însă i se permite să declare oficial că renunță la acest post pentru a se concentra pe politică, în loc să fie acuzată cum ar fi meritat. Pe de cealaltă parte, Fig află că soțul ei o înșală cu un bărbat, așa că nu o duce nici bine. Karma! Astfel că conducător rămâne pentru moment Caputo. Acesta trebuie să dovedească că este capabil de această funcție, însă având în vedere haosul din episoadele acestea, nu știu dacă va reuși să impresioneze.

Red renaște

În loc să lupte pentru a recâștiga bucătăria cum ne așteptam cu toții, Red pornește pe un alt drum în acest sezon. Se împrietenește cu Golden Oldies, care se dovedesc a fi persoane plăcute. Inițial, Red se alătură lor din pură disperare pentru că familia ei nu era dispusă să o primească înapoi, dar Red este prea isteață și puternică pentru a se lăsa doborâtă. Și uite așa, își dă seama că există o seră abandonată care poate fi folosită ca loc de contrabandă ascunsă. Red apelează la dragostea pentru plante a lui Caputo pentru a realiza un club al grădinarilor. Red și noile ei prietene transformă sera, o aranjează, sapă un tunel până la el și uite așa Red ajunge din nou în frunte!

Red încearcă să își recâștige familia din nou, de această dată cu cadouri gratuite, însă cel mai emoționant gest și de efect are loc în seră, unde Red organizează o cină și își cere în sfârșit iertare pentru faptul că Gina a fost rănită din pricina ei și pentru comportamentul ei. Toate sunt date uitării, însă Boo este singura care nu o iartă, fiind de părere că niciodată nu a primit respectul pe care îl merita. Astfel că Boo îi pregătește ceva lui Red!

Războiul lui Vee

Dacă este un personaj complex în tot acest sezon, acela este Vee, un nou personaj negativ a cărui intrare în acțiune duce totul la un alt nivel. Vee mai fusese închisă în Litchfield, iar în timpul ultimei ei șederi aici fusese cu certitudine femeia care conducea. Ei bine, acum este determinată să își recapete statutul și nu pare să îi pese cine va fi rănit în timpul acestui proces. Pe lângă acest aspect, Vee și Red au o istorie împreună și nu este una caracterizată de prietenie.

Nu durează mult de la sosirea ei până ce începe să lupte pentru putere. În lumea de afară Vee a fost dealer de droguri și se purtase ca o mamă cu Taystee, așa că prima ei țintă este grupul acesteia. Inițial, acestea refuză să o susțină pe Vee, însă se răzgândesc după ce aceasta le arată câte avantaje ar avea dacă s-ar alătura ei. Un exemplu ar fi o prăjitură delicioasă făcută de Gloria la schimb cu niște țigări pe care Vee le avea ascunse. Nu durează mult până ce Crazy Eyes ajunge și ea sub aripa ei.

De aici, lucrurile avansează rapid. Când toaleta Latinelor se înfundă, Vee face o șmecherie pentru a obține ce își dorește, oferindu-i Gloriei toaletele la schimb pentru ajutorul ei de a obține niște spații în zona personalului de curățenie. De ce și-ar dori așa ceva? Pentru a reuși să pună bazele unei rețele de droguri în depozit. Vee începe prin a aduce tutun, iar Crazy Eyes, Taystee, Black Cindy și Watson sunt fericite și dispuse să se suie în căruță cu Vee pentru a beneficia de toate bunătățile oferite de aceasta. Poussey, pe de cealaltă parte, ezită să se bage în acest grup pentru că nu are încredere în Vee, ceea ce duce la formarea unei bariere între ea și Taystee. Vee nu scapă nimic și profită de această distanțare între cele două, mai ales în momentul în care Poussey se retrage total din aceste afaceri.

În cea de-a doua jumătate a sezonului, Vee trece de la vânzarea de țigări la heroină. Cu această ocazie, ni se arată că Vee este o psihopată, în special în reacția ei față de un anumit gest al lui Poussey. Izolată și tristă, Poussey se apucase de băut și face greșeala de a vorbi în public despre noua marfă comercializată de Vee, moment în care Vee practic o pune pe Crazy Eyes să o atace. Este o scenă care mi-e personal mi s-a părut tristă. M-a durut să o văd pe Poussey urlând de durere și sângerând pe podeaua din baie, dar cel mai șocant a fost intensitatea cu care Vee o domină pe Suzanne. Lucrurile nu se încheie aici, căci Poussey băută îi distruge taraba de țigări a lui Vee. Înainte de acest incident, Vee o plasase pe Poussey în responsabilitatea lui Taystee, iar aceasta nu reacționase contra fostei sale prietene, iar Vee o elimină din grup.

Să revenim la acea discuție despre Boo și furia ei contra lui Red. Boo își trădează vechea prietenă, spunându-i lui Vee care este modalitatea prin care Red își introduce marfa în închisoare. Evident că Vee vrea să folosească tunelul lui Red pentru a-și aduce drogurile, iar Red nu va fi cu siguranță de acord. În primul rând, Red nu este genul de persoană care să împartă, iar în al doilea rând, după cum știm din primul sezon, urăște drogurile.

În mod surprinzător, următorul act de violență nu vine din partea lui Vee, ci din partea Golden Oldie ale lui Red. Doar pentru că aceste femei sunt mai în vârstă nu înseamnă că au ajuns la închisoare pentru nimic, așa că una din ele decide că cea mai potrivită și sigură mișcare este să o omoare pur și simplu pe Vee. Ar fi minunat, ar fi ieșit bine, dacă femeia aceasta ar fi avut o vedere bună și nu ar fi nimerit o altă persoană.

Vee și Red se întâlnesc pentru a negocia, iar Red argumentează că acea crimă a fost o avertizare, însă Vee nu crede și o amenință pe Red că dacă nu îi va arăta tunelul, îi va omorî fiii. Red, care deja fusese trădată de Vee în trecut, este conștientă că femeia aceasta nu glumește și se hotărăște să nu aștepte următoarea mișcare a lui Vee. Red ia taurul de coarne și încearcă să o sugrume cu o pungă de plastic, dar Vee o dărâmă și nu știu cum, dar o convinge să se sărute și să se împace. Red acceptă armistițul, iar Vee o bate măr, lăsând-o aproape moartă.

Acum ar trebui ca Red să o denunțe și autoritățile vor avea grijă de Vee, doar că Red este de modă veche și refuză să arate cu degetul, iar investigația începe. Vee are un plan și pentru asta: să o incrimineze pe Crazy Eyes cu ajutorul lui Janae și Black Cindy. Da, Vee este dispusă să arunce pedeapsa pe umerii acelei femei bolnave mintale și devotate în totalitate ei. Răutatea lui Vee nu se oprește aici, mergând mai departe și practic convingând-o pe săraca Suzanne că ea a fost cea care a bătut-o pe Red. Planul funcționează până când Red se răzgândește și îi mărturisește lui întreaga poveste Healy. Acesta ia decizia corectă și falsifică niște hârtii care dovedesc că Suzanne era în alt loc la acel moment, iar Watson și Black Cindy realizează în sfârșit cât de bolnavă este Vee și se retrag.

Deși lucrurile păreau să se îndrepte spre bine, Janae, Black Cindy, Poussey și Taystee fac greșeala de a-și face cunoscute tuturor intențiile lor de o trăda pe Vee, înainte de a face acest lucru. Și uite așa, Vee are timp suficient cât pentru a evada prin tunelul lui Red. Ajungem la finalul sezonului, iar într-o intrigă secundară fără nicio legătură, Morello îi dă voie Rosei, care mai avea câteva săptămâni de trăit, să fure dubița. Vee ajunge în stradă și dă nas în nas cu Rose, care o calcă cu dubița.

Triunghiul amoros al lui Daya

Drama lui Daya este prezentă și în acest sezon. Totul se concentrează în următoarea problemă: Daya crede că Bennett nu își arată dragostea față de ea, ceea ce duce la îndepărtarea acestuia și din nou la dragoste nedemonstrată. Bennet încearcă prin gesturi mărunte să își dovedească afecțiunea, cum ar fi strecurarea în închisoare a vitaminelor prenatale chiar în proteza piciorului lui. Nici asta nu rezolvă situația, mai ales că Bennet se enervează când prietenii lui Daya îi cer să facă contrabandă și pentru ei.

Pornstache face o scurtă dar triumfătoare apariție datorită faptului că Fig decide că atmosfera din închisoare are nevoie de un astfel de nenorocit. Daya vrea să ignore prezența acestuia și este absolut împotriva ideii de a pune sarcina pe umerii lui, însă într-un moment de furie Bennet îl dă de gol. Pornstache este dus în închisoare, însă nu înainte de a țipa că o iubește pe Daya și că o va ajuta odată ce va fi eliberat.

Daya nu vrea să creeze confuzie în viața fiului său, pretinzând că un tip este tatăl, în timp ce adevăratul tată se află și el prin apropiere. Astfel că, Daya îi dă un ultimatum lui Bennet, ori recunoaște copilul și îl cresc împreună, ori o lasă în pace și se vor preface că nimic nu s-a întâmplat între ei.

Lupta pentru păstrarea Drepturilor Omului

În acest sezon facem cunoștință cu un nouă prizonieră, Brook Soso, fostă activistă care nu are de gând să renunțe la ideea ei de a schimba lumea nici în închisoare, așa că principiile ei feministe sunt expuse și în închisoare. Dezamăgită de toată nebunia din Litchfield, Soso face greva foamei și câștigă câteva aliate în cele din urmă. Inițial, leanne Taylor și câteva din supusele ei i se alătură lui Soso doar pentru a o enerva pe Pennastucky, iar mai apoi, Yoga Jones se alătură și ea după ce observă că Janae Watson este izolată din nou drept pedeapsă.

Deși inițial a privit-o ca fiind ridicolă, Sister Ingalls este hotărâtă să se alăture grupului după ce unei femei bătrâne și senile i se acordă libertatea din compasiune, ceea ce se traduce prin a o lăsa practic să moară pe străzi. A fost sceptică la început, dar odată ce lucrurile sunt puse în mișcare, refuză să se oprească, chiar și după ce toți ceilalți au făcut-o. Sister este dusă la centrul medical unde este obligată să se hrănească prin tuburi, însă nu înainte de a convinge alte surori să o ajute să protesteze pentru acea cauză. În cele din urmă, Sister renunță și mănâncă, însă doar în schimbul promisiunii că Red o va denunța pe Vee.

Flashback-uri

Episodul 1: Piper era în trecut o fetiță ascultătoare care respecta regulile și provenea dintr-o familie care prefera să mintă decât să recunoască că lucrurile nu merg bine. Acest lucru s-a întâmplat atunci când Piper îi spune mamei sale că tatăl o înșeală.

Episodul 2: Aflăm detalii despre viața lui Taystee, care crescuse într-un adăpost comun. În ciuda faptului că încerca să se mențină pe drumul cel bun, cade în ispită și se alătură grupului de dealeri al lui Vee și astfel aceasta devine ca o mamă pentru ea.

Episodu 3: Aflăm puțin și despre trecutul lui Suzanne. În ciuda faptului că avea o familie iubitoare care o susținea, Suzanne s-a luptat dintotdeauna cu probleme de natură mentală.

Episodul 4: Vă aduceți aminte de acel logodnic al lui Morello de care era obsedată? Se pare că această logodnă era doar în mintea ei, între cei doi nu fusese decât o singură întâlnire. Restul poveștii a fost inventat de ea.

Episodu 5: Gloria fusese la un moment dat implicată într-o relație abuzivă și intrase la închisoare pentru falsificări în cadrul magazinului alimentar deținut de ea.

Episodul 6: Poussey avusese o relație amoroasă cu o tipă de naționalitate germană, cu care se întâlnise în perioada în care aceasta era într-o bază militară alături de tatăl ei. Se pare că tatăl fetei era un mai mare al armatei, astfel că după ce acesta descoperă relația dintre cele două, familia lui Poussey este trimisă în altă localitate.

Episodul 7: Aflăm detalii din trecutul lui Black Cindy ca agent TSA care nu prea respecta regulile și a cărei fiică era crescută de mama ei.

Episodul 8: Rose este o spărgătoare de bănci a cărui soț are nenorocul de a cădea mort. Ajunge după gratii după personalitatea ei explozivă o împinge să spargă o bancă fără a analiza situația.

Episodul 9: În loc să ne arate lumea de afară, acest episod ne oferă detalii despre trecutul lui Vee și Red din închisoare. Attfel, aflăm că Vee este isteață dar violentă și determinată să trădeze pe oricine atâta timp cât este în favoarea ei.

Episodul 10: Cât despre Alex și Piper, aflăm că Alex avea o iubită în perioada în care a început relația cu Piper.

Episodul 11: În acest flashback se vorbește despre trecutul lui Sister Ingalls ca activistă. Se pare că aceasta a fost excomunicată din Biserică pentru că înalții Bisericii credeau că ceasta caută doar să își atingă propriile interese.

Episodul 12: Vee este mai sociopată decât am crezut. S-a culcat cu un tânăr pe care l-a crescut ca pe un fiu, după care a ordonat uciderea lui pentru că acesta începuse să facă afaceri pe cont propriu.

Urmăriți trailer-ul sezonului!

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.