June 12 | by Georgeta Paunescu
Murder in the First – S1E1 – Prezumtia de vinovatie

Spin-off-ul seriei “Murder One” din 1995, “Murder in the First”, îl are în spate pe creatorul Steven Bochco, cel care s-a ocupat și de seria originală, însă primul episod nu pare a face vreo diferență de abordare în rândul producțiilor de acest gen care rulează pe ecrane. Seria va fi compusă din 10 episoade și se va concentra pe investigarea unui singur caz, la fel ca în “Murder One”. Partea bună este că oamenii din spatele noii producții au fost inspirați să se rezume la 10 episoade într-un sezon, dat fiind că seria anterioară a alocat 23 unui sezon, iar acțiunea a fost trasă de păr.

“Murder in the First” pășește pe o cale predefinită a proceduralelor polițiste din păcate, prezentând o tematică uzată și poate chiar banală, cel puțin aceasta este senzația transmisă de primul episod. Pe de altă parte, seria ne permite să ne apropiem de personajele implicate prin prisam misterului alocat încă din episodul pilot. Probabil că TNT nu a ales cel mai bun moment de a difuza “Murder in the First”, pentru că producții care au uimit audiența precum “True Detective” și “Fargo” nu au dispărut din mintea telespectatorilor, așadar tendința generală este de a le compara și a le subestima pe celelalte, care apar ca o copie nereușită, deși nu se aseamănă foarte mult cu povestea serialelor amintite.

Cei doi detectivi care conduc ancheta, Terry English și Hildy Mulligan sunt interpretați de actorii Kathleen Robertson (“Bates Motel”, “Boss”) și Taye Diggs (“New Girl”). Seria face multe incursiuni în viața încărcată de probleme a protagoniștilor. Soția lui Terry este bolnavă de cancer, iar Hildy este o mamă divorțată care își crește copilul singură. Astfel, în afara secției, viețile lor sunt tulburate și chiar dacă deocamdată seria nu prezintă indicii că ar intenționa să-i aducă pe cei doi într-o relație la sfârșit, pornim de la premisa că orice este posibil.

Mi se pare însă că se încearcă explorarea unei profunzimi mediocre, care a fost golită de sens în nenumărate rânduri de alte seriale. Încă din primul episod facem cunoștință cu criminalul (care probabil se va dovedi a nu fi vinovatul într-o turnură forțată ce nu va reuși să surprindă deloc), Erich Blunt, personaj interpretat de actorul Tom Felton. Blunt reprezintă tipologia bărbatului misogin, care se poartă cu femeile în ultimul hal, cu o expresie violentă și, în același timp, mult prea comună cu cea a altor personaje de gen.

Totuși, nu pe el se pune accentul, ci pe o altă crimă clișeu: o fată foarte drăguță, blondă (și dezbrăcată) este găsită moartă la capătul scărilor. De aici, se anunță episoade încărcate cu mister, dar doar dacă acesta va fi mânuit cu pricepere. E posibil ca seria să se descurce mult mai bine în episoadele următoare sau se poate să o dea în bară repetând scenarii pe care le ghicim fără prea mare dificultate. Ce mă atrage până acum este faptul că suspectul e prezentat în ipostaza de antierou, așadar chiar dacă probabil că nu el este vinovatul, așa cum se preconizează, comportamentul lui susține acuzațiile și îl incriminează și mai mult, deși mă aștept chiar și la o condamnare nedreaptă. Deocamdată, pornim de la prezumția de vinovăție, fără să credem pe cuvânt ceea ce ni se arată.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.