May 15 | by Georgeta Paunescu
Mickey Mouse – de la copilarie, la maturitate

În anul 1928, Mickey Mouse se năștea. Șoricelul care ne-a animat copilăria împlinește anul acesta 86 de ani și încă face istorie. Culmea e că nu i-a albit părul, ci a rămas la fel de jucăuș și de popular. Cu toții ne amintim aventurile puse la cale de Walt Disney cu personajele lui Mikey, Minnie, Goofy sau Donald, dar cine s-ar fi gândit atunci că producțiile sale vor avea un rol colosal de-a lungul timpului?

Seria de povestiri animate care îl are ca protagonist pe Mickey Mouse, sub egida Disney Televizion Animation, a primit nenumărate premii Emmy, iar persoana care creează coloana sonoră a seriei este nimeni altul decât compozitorul britanic Christopher Willis. Vă întrebați, probabil, cum e posibil ca Willis, cel care s-a ocupat de muzica din producțiile “The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2”, “Winnie the Pooh”, “X-Men: First Class”, “Shrek Forever After” sau seria “Grown Ups”, să compună muzică pentru celebrele desene animate.

În interviurile pe care le-a acordat pentru diverse publicații, Christopher Willis a declarat că desenele cu Mickey au constituit cea mai mare provocare pentru el, chiar mai dificilă decât a compune muzică pentru filme. Pe lângă faptul că aceste gen de producții sunt cele mai mari consumatoare de timp, compozitorul susține și că a fost proiectul care i-a oferit cele mai multe satisfacții. De asemenea, compozitorul, alături de echipa de producție, se îndreaptă adesea către anii ’60 sau chiar ’30 în termeni de instrumente muzicale utilizate, pentru a păstra o notă de autenticitate sau specifică unui vodevil. De multe ori, un pian e tot ce are nevoie.

Deși au trecut atâția ani de când a fost creat, Mickey nu s-a învechit, iar acest lucru este valabil și pentru întreaga lume Disney. Poartă aceleași haine de zeci de ani și îl bate chiar pe Moș Crăciun în popularitate sau nivelul de recunoaștere. Haideți să ne întoarcem în istorie pentru câteva clipe și să vorbim despre începuturi. Era anul 1927. Walt Disney îl crea pe Oswalt, Iepurele Norocos, personaj care a atras publicul din prima clipă și s-a dovedit a fi o inovație de succes. Doar că, un an mai târziu, Universal nu s-a înțeles cu Disney în privința drepturilor de autor, așa că Disney nu avea decât să inventeze un alt personaj care să capteze atenția oamenilor. Mai întâi, Disney și echipa sa de creație l-au numit Mortimer. N-a mers și nu a durat mult până acesta a primit numele și caracteristicile lui Mickey.

Chiar dacă primele două episoade nu au creat niciun fel de simpatie în rândul publicului, următoarea încercare, “Streamboat Willie”, avea și muzica și efectele necesare pentru a cuceri New York-ul instant. Astfel, personajul a devenit un trend promițător până la finele anului, așa că Walt Disney a știut să speculeze momentul și a început să întreprindă tot felul de activități de marketing pentru ceea ce urma să devină un adevărat brand. Disney a înființat un club pentru copii, Mickey Mouse Club, și a transformat seriile animate cu Mickey într-un produs comercial și cultural foarte profitabil. În 1935 a avut parte și de prima animație color, creată de animatorul Fred Moore care încă este considerată a fi o capodoperă, conform publicației Time.

Mickey a fost vânător, fotbalist, croitor, dirijor, soldat și nu numai, fiind pus în diverse ipostaze năstrușnice pe care le depășea întotdeauna respectând valorile morale, având în vedere că publicul căruia se adresa era format din copii. Urechile șoricelului au devenit, de asemenea, un simbol inconfundabil al sezolului al XX-lea și al XXI-lea.

Impactul seriei nu a rămas doar la nivel de divertisment, ci și ideologic, ca mijloc de propagandă. Mobilizarea cetățenilor în timp de război și menținerea moralului acestora era o necesitate și un scop pentru guvernul american. Așadar, Disney a colaborat cu Departamentul de Apărare al SUA între 1942-1945, astfel încât mesajele care erau transmise prin intermediul desenelor animate cu Mickey și Donald să aibă o influență cât mai mare asupra cetățenilor. Personajele erau prezentate pe “frontul național”, îndemnau cetățenii să își crească propriile legume și fructe în “grădinile victoriei” sau să utilizeze fecare resursă cât mai rațional ori să se împotrivească Axei.

Filmul “Der Führer’s Face”, care îl avea ca protagonsit pe Donald, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film animat de scurt metraj, prezentând aventurile din Germania nazistă ale protagonistului și consecințele războiului, cât și îndemne spre a cheltui cu chibzuință fiecare dolar.

În concluzie, Mickey Mouse și tăvarășii săi rămân personaje simbol amuzante, pline de viață, copilăroase și o sursă de zâmbete pentru o mulțime de copii chiar și după cei 86 de ani pe care i-a parcurs până acum fără să obosească. Mai mult, show-ul “The Mickey Mouse Club” va rămâne rampa de lansare pentru celebritățile zileleor noastre: Justin Timberlake, Britney Spears, Christina Agilera sau Ryan Gosling. Șoricelul cu urechi mari pe care toată lumea le recunoaște se va plimba în continuare prin istorie cu tolba lui de aventuri inspirate, reinventându-se cu fiecare călătorie!

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.