December 17 | by Georgeta Paunescu
Cele mai bune seriale: Lost

Uneori se întâmplă inspirația. În televiziune, mai ales, ea presupune și să depășești limite, să fii inovator în mesaj și acțiune, să fii Lost, într-un singur cuvânt. Povești emoționante care aparțin firii umane, explorarea științei și a noțiunii de destin sunt aspecte nelipsite în aventurile supraviețuitorilor care luptă cu necunoscutul pe parcursul a șase ani. Așadar, ne-am gândit să rememorăm seria, culegând cele mai convingătoare motive care au transformat show-ul într-unul de mare succes și, mai ales, în unul dintre cele mai bune seriale produse vreodată.

Vă mai amintiți, probabil, de John Locke, o imagine tragică a peisajului construit în Lost, tocmai prin prisma convingerilor sale despre soartă. În ciuda întâmplărilor care l-au marcat și a circumstanțelor în care se află, el continuă să creadă în destin, când contrariul i-a fost demonstrat. Trăsătura aceasta a sa a fost foarte bine dezvoltată de scenariști, creându-se diviziuni secundare ale firului narativ, pornind de la acțiunile sale vizibil influențate de percepțiile ce îl caracterizează.

Conflictul dintre Locke și Ben a rămas întotdeauna imprevizibil și încântător, în același timp. De fapt, o formă atipică de a proiecta relația dintre doi bărbați care nu și-au pierdut respectul unul față de celălalt, jonglând doar cu nemulțumirile și atitudinile fiecăruia. Cunoaștem gelozia lui Ben în legătură cu Locke, în timp ce celălalt păstrează sentimentul de stimă nedeclarată unui om care știe multe. În spatele dramelor create prin intermediul celor două personaje, spectacolul a decurs firesc, întreținând atmosfera cu fiecare întâmplare.

Unul dintre cele mai interesante și sâcâitoare adevăruri din Lost este că nu oferă răspunsuri atunci când le cerem. Pe de altă parte, la cât de complex este scenariul, probabil că dezamăgirea ar fi fost mai primejdioasă dacă primeam aceste răspunsuri, dar nu coincideam cu ale noastre. Lost a venit cu propriile concluzii, fie că sunt de ordin religios, științific, emoțional, rațional sau de orice alt fel, însă are capacitatea de a stimula dezbateri, discuții, procese de reflecție, constituind una dintre cele mai eficiente tehnici de menținere a atenției și poziționării în mintea telespectatorului.

Multitudinea efectelor speciale introduse în scenă au făcut senzație, nu din punct de vedere al spectaculozității și al cheltuielilor presupuse pentru obținearea lor, ci dintr-o perspectivă mult mai eficientă, înfățișând lucruri ridicole, aparent mărunte, banale, într-un mod surprinzător și wow. Vă mai amintiți de fumul acela negru? Ar fi putut fi simplu și plictisitor, dar a devenit realist și amenințător.

Fiecare sezon a adus ceva nou. Primul a avut flashback-uri, peșteri, pluta. Cel de-al doilea a cuprins capcane (trape), alți supraviețuitori și alte flashback-uri. Al treilea sezon și-a exercitat capacitatea de a vizualiza viitorul prin flash forward. Și cel de-al patrulea aduce flash forwards, dar și ambarcațiunea, ca element central. Al cincilea a adus călătorii în timp și dezvoltarea inițiativei DHARMA. Al șaselea și cel din urmă l-a adus pe Omul în Negru și istoria insulei. Un loc nou, un aspect principal, elemente nemaiîntâlnite până atunci făcau parte din formula funcțională a unui show care te ține în priză constant și își încearcă limitele fără a atinge derizoriul prin exagerare.

Potențialul științific s-a dus mai departe de limite. Supravietuitorii aveau nevoie să afle doar că insula pe care au naufragiat are o structură geologică unică și atât le-a trebuit. Deși mulți au culpabilizat lipsa sensurilor adânci ale descoperirilor, la ce ne-am fi putut aștepta în condițiile în care ne referim la geologie, o știință deloc ușoară, pe care nu am fi înțeles-o prea mult dacă fiecare etapă nu ar fi fost explicată lent, cu răbdare, într-un ritm sacadat dar necesar să fie astfel. Iar misterul a fost nelipsit, așadar mulțumim, Lost!

Serialul a trecut dincolo de granițele vizate, însă nu s-a abătut de la universul credibil și “pierdut” creat. Totul avea legătură cu atmosfera construită anterior și se lega de cea viitoare. Putem considera personajele din Marvel Universe ca fiind ridicole? N-avem cum, din moment ce în lumea lor ele par plauzibile. Până și întâmplările stranii din Lost au un temei veridic. Monstrul invocat era doar un fragment dintr-un subiect amplu, destinul doar o cale de a crede și altceva, știința avea rost de explicație, nu de infiltrare în profunzime, altfel pașii nu ar mai fi fost controlați atât de bine.

Episodul pilot a fost unul dintre cele mai spectaculoase și explozive din istoria televiziunii. Era semnalul că show-ul avea să aducă o direcție nouă seriior TV, poziționându-se pe un nivel superior al misterului, energiei, revelațiilor personajelor. Jake Shephard a fost, fără doar și poate, un erou de când a deschis ochii până în momentul în care i-a închis. Acaparat de întrebări, distrus, fantastic și, în același timp, vulnerabil, cuprindea tot ce voiai să aibă un personaj. Cu o dorință nestăvilită de a se autoafirma și a dovedi că este util, unii l-au perceput ca pe un bărbat complexat de Dumnezeu, dar meritul său consta în a fi aproape de oricine se afla în suferință, în momentul cu pricina.

Episodul final a transpus un scop îndeplinit al tuturor acțiunilor de până atunci, clarificând fiecare intruziune în interiorul personajelor, determinând o regăsire de sine imperceptibilă anterior. Până la urmă, despre asta este vorba, despre cum arată personajele la final și impresiile fiecăruia după astfel de experiențe. Am putea spune că întregul serial a fost un test sau, mai degrabă, o inițiere către viața ce urmează să se petreacă în personaje și în jurul lor, iar episodul final reprezintă îmbrățișarea unei vieți schimbate, ce li se cuvine de-a dreptul. Lost, un naufragiu experiențial.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.