May 27 | by Georgeta Paunescu
Impresii despre Street Fighter: Assassin’s Fist

Două variante eșuate de adaptare a jocurilor Street Fighter au existat deja înaintea acestei producții, Street Fighter: Assassin’s Fist, una în 1994, iar alta în 2009 (Street Fighter: The Legend of Chun-Li). Ambele au avut dificultăți în a adapta jocurile de luptă în cinematografie.

Desigur, e ușor să iei două personaje și să le pui să se lupte construind un film de acțiune prin intermediul lor, însă pericolul este reprezentat în astfel de cazuri de faptul că acțiunea nu-i mai permite scenariului să se desfășoare după cursul firesc și necesar al nevoii de a crea o poveste și a integra astfel de secvențe în ea, de a crea dramă în jurul lor, un punct de plecare, motivație, intriga, mijloacele de execuție, punctul culminant și, firește, deznodământul.

Din perspectiva structurii și a filosofiei propuse, Street Fighter: Assassin’s Fist se aseamănă cu Mortal Kombat: Legacy, care are în vedere mitologia comună a personajelor înainte de apariția provocărilor jocului și face asta cu pricepere și seriozitate. În privința Street Fighter: Assassin’s Fist, producția se limitează la câteva personaje reprezentative, spre deosebire de Mortal Kombat: Legacy, care a dat greș tocmai prin prisma faptului că a încercat să se concentreze pe prea multe planuri, sporind numărul personajelor. Street Fighter: Assassin’s Fist primește un Like pentru că își concentrează atenția asupra lor într-un sens mai restrâns, limitat și se preocupă de a dezvolta scenariul în jurul lor ca entități distincte.

“Assassin’s Fist” are în vedere traiectoria celor doi bărbați, Ryu și Ken, care exersează pentru a deveni războinici. Aceștia se antrenează pe parcursul celor 12 episoade (lansate pe Youtube în data de 23 mai) – plus un episod pilot – învățând să stăpânească cât mai bine arta luptelor marțiale Ansatsuken, sub îndrumarea directă a maestrului Gouken. Pe lângă povestea celor doi, producția se concentrează și în jurul rivalității dintre Gouken și Gouki, fratele său și a trecutului maestrului, cât și asupra morții maestrului celor doi frați, Goutetsu. Istoria se repetă, așadar cele două scenarii sunt prezentate în paralel și comparate, mai ales că ambele au ca numitor comun diferențele dintre frați, unul luptând pentru a respecta valorile artelor marțiale impuse în “dojo”, pe când celălalt e atras mai degrabă de forțele întunecate reprezentate prin Satsui no Hado.

Conflictele dintre frați sunt evocate în mare parte prin flashback-uri și, pe lângă faptul că actorii au o șansă mai mare de a se impune în rolul personajelor, date fiind circumstanțele, în timp ce alegerea de a lăsa personajele să vorbească mai mult în japoneză contribuie la nuanțarea autenticului. Elementele care țin de familie se îmbină cu tema morții, a crimei, a generațiilor, cu valențele războinice într-un mod unitar, bine închegat. Poate că dacă în centrul atenției s-ar fi aflat doar Ryu și Ken, și această serie ar fi rămas doar la statutul de încercare banală.

Cei doi eroi au reconfigurat conflictele dintre Gouken și Gouki, ceea ce a acordat substanță considerabilă acțiunii. Au mai rămas și porțiuni misterioase, cum este cea care are în vedere legătura dintre Ryu și Goma, dar fie au fost păstrate pentru un sezon viitor, fie au fost lăsate la voia întâmplării, pentru ca fanii să găsească interpretările. Ce a lipsit însă este lupta interioară a personajelor sau, mai bine zis, accentuarea incompatibilităților lăuntrice cu care fiecare dintre ei se confruntă. Știam de la bun început că personajul Ken este o fire mai slabă, mai ușor de controlat, însă nu s-a mers mai departe în descoperirea rădăcinilor slăbiciunilor pe care le are.

Street Fighter: Assassin’s Fist se deosebește de alte producții care nu au reușit să creeze acțiune susținută de ancorarea în caracterul personajelor, iar fanii “Street Fighter” pot completa foarte ușor lista punctelor forte, cât și pe cea a aspectelor nereușite, mai ales că fiecare percepe acest gen de producții în funcție de experiențele pe care le-a avut cu show-uri asemănătoare.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.