May 19 | by Georgeta Paunescu
Game of Thrones – S4E7 – Discutii

Game of Thrones revine peste 2 săptămâni, dar episodul acesta a oferit suficiente conversații care… Unele anunță ceva, altele sunt mediocre. E o compoziție care pune lucrurile la punct și pregătește terenul. N-ar fi o problemă dacă această opțiune nu ar fi acaparat vreo două episoade mari și late. Începem cu dialogurile dintre Tyrion și Jaime, Tyrion și Bronn și dintre Tyrion și Oberyn, ultimul vizitator. Jos pălăria pentru scenele cu cele trei discuții! Cine se va lupta pentru Tyrion? Oberyn, cel care, pe bună dreptate, profită de ocazie pentru a se răzbuna pe Ser Gregor. Să nu uităm motivele pentru care se află în King’s Landing. Au fost cele mai cuprinzătoare secvențe ale episodului și, da, spun asta nu doar fiindcă Tyrion, personajul meu preferat, este implicat, ci și pentru că atmosfera creată însoțește vorbele personajelor, jocul de umbre și culori reprezentând un mijloc de comunicare, punerea în scenă, replicile și gesturile au fost așezate la locul lor (a se vedea strângerea de mână dintre Tyrion și Bronn). Totul exprimă un soi de intimitate demnă îngropată în interese și dezolare.

S-a mai întâmplat ceva foarte important în acest episod: Sansa zâmbește! Zâmbetul ei cere un sărut, iar Littlefinger i-l oferă pasional, dar cauzează și pedepsirea soției acestuia pentru gelozia justificată, din scena finală. Dacă pe întreg parcursul episodului toată lumea a vorbit și am avut dialoguri cu nemiluita (lungi și obositoare, prelungite fără a spune mare lucru – cu excepția celor care îl implică pe Tyrion și chiar pe cel dintre Sansa și Robin, care a dus la răbufnirea acesteia și lovirea băiatului), secvența care încheie episodul a venit ca o formă de ușurare. Nu că am fi fost ținuți în suspans, dar era necesară dispariția unui alt personaj. Iar Lysa a căutat-o cu lumânarea.

Littlefinger continuă să fie un manipulator desăvârșit, care poate obține orice își dorește. Acum o are pe Sansa și a “obținut” moartea lui Lysa aruncând-o în Moon Door. Să nu fim răi și să apreciem totuși onestitatea lui, căci îi mărturisește soției că nu a iubit-o niciodată înainte de a-i da drumul în jos. E drept că Sansa trăiește o telenovelă (iar Game of Thrones se pricepe la a servi cu sirop multe personaje și pe telespectatori), dar e fortață să se căsătorească pentru a doua oară. De data aceasta a avut curaj să-l plesnească pe Robin când i-a distrus opera arhitectonică construită nu doar cu zăpadă, ci și cu multă naivitate. Iar Robin e la fel de nesuferit, nesimțit, rău și prostuț precum Joffrey. Doar că Sansa nu-i Tyrion.

Oberyn se oferă să lupte pentru viața lui Tyrion, e o cale nemaipomenită de a se răzbuna. Chiar dacă părea că Cersei influențează pe toată lumea, alegerea acestuia este una naturală și așteptată. Așa că, dacă vreți, putem spune că viața i l-a adus în cale pe Ser Gregor. Iar expresia lui Tyrion când află decizia lui Oberyn, mai ales după ce a fost lăsat baltă de Jaime și de Bronn, merită o victorie. Pe de altă parte, alegerea lui Bronn e de înțeles. Data trecută, când a luptat pentru Tyrion, a câștigat, dar era și sigur de șansele sale. Acum, cum luptă cu un Munte, omul gândește realist și e mai bine că se retrage și că nu se duce ca mielul la tăiat.

Lecțiile pe care Dany i le oferă lui Daenerys nu-s de mântuială. Știe ce vorbește, pentru că a trecut prin multe atunci când a fost ținut sclav, la rândul lui. Jon Snow iarăși vorbește de uriași, cu toate că nu prea interesează pe nimeni. Atunci când creaturile îi vor lua pe nepregătite, s-ar putea să aibă motive să râdă de ei, însă. Acest episod a fost unul de genul “table setting”. Adesea acest gen de episoade nu sunt prea bine primite, deși au o menire evidentă atunci când sunt bine concepute. De această dată însă, episodul de față nu prea reușește să creeze premise, ci mai degrabă le prelungește pe cele anterioare, fiind și puțin frustrant pentru privitor. Practic, nu prea oferă indicii pentru ceea ce urmează. Știu, e vorba de Game of Thrones, te poți aștepta la orice, misterul e la el acasă oriunde și oricând, nu trebuie să cunoaștem mai multe amănunte decât ceea ce ni se oferă, doar că e necesar ca acțiunea să se desfășoare într-un mod palpabil. Altfel, la final ajungi să te întrebi: “Atât??” E clar că în episodul următor se vor petrece multe schimbări, continuând să debusoleze fanii care au citit cărțile.

Arya își exersează mâna din nou, omorând dintr-un vârf de Needle, dar povestea ei și a lui the Hound întârzie, se dezvoltă prea lent. Pe de o parte, ne răsfățăm cu ideea că nu prea știm ce urmează, însă pe de alta, e mai mult un nod în gât. Misterul tras de păr nu mi-a plăcut niciodată, mai ales că timpii morți ajung să devină o pierdere de vreme. Mai mult decât atât, acei timpi morți pot fi umpluți cu altceva, măcar cu replici mai inteligente.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.