April 23 | by Georgeta Paunescu
Game of Thrones – S4E3 – Post-mortem

Cum trebuie să fie un rege pentru a nu avea soarta lui Joffrey? Puternic, curajos, înțelept? A zis cineva înțelept? Prefăcutul bunic Tywin spune că înțelepciunea este arma principală a unui rege, ținând o pledoarie regală chiar lângă trupul neînsuflețit al lui Joffrey. Un fel de jignire pe față, doar că omul e mort. Pe de altă parte, are mare dreptate, iar sfaturile pe care i le oferă fratelui cel mic al lui Joffrey sunt de bun augur, dar și incriminatoare totodată.

Totuși Littlefinger rămâne pe lista suspecților, dat fiind că bănuielile stârnite în episodul trecut s-au adeverit prin răpirea Sansei. Dacă ne gândim la acțiunile acestuia pe parcursul serialului și a replicilor simbolice pe care le-a rostit, putem spune fără menajamente că el reprezintă un real pericol, poate cel mai mare pentru Westeros, iar cruzimea sa este nemărginită. După sosirea Sansei, prețul pe care i-l plătește lui Ser Dontos asigură tăcerea eternă: “Banii pot cumpăra tăcerea unui om pentru o vreme. Un arc înfipt în inimă o cumpără pe vecie.” Noi, ca telespectatori, am putea uita replica lui, dar Sansa ar trebui să o țină minte la orice pas.

Lănțișorul, presupusa armă a otrăvirii? Littlefinger vorbește și despre el și, fiind inutil de acum încolo, îl distruge și aruncă. Nestemată fie otrava! În ultima vreeme, “Game of Thrones” dă frâu liber istoriei și face referințe la fapte și personaje istorice din ce în ce mai mult. La fel a fost și în cazul exemplificărilor lui Tywin pe care le aduce în discuție pe parcursul lecției predate lui Tommen. Acuzațiile lui Cersei împotriva lui Tyrion îl țin pe suspect captiv, iar episodul următor probabil că va aloca spațiu întins judecării bărbatului. Dacă drama nu era suficientă, Tyrion a mai aflat și că Oberyn va fi cel de-al treilea judecător. Va fi acesta din urmă cea mai mare amenințare sau cuvântul lui va reprezenta asul din mânecă?

Dacă în primul sezon Tyrion era cruțat de Caetlyn Stark datorită capacităților sale persuasive, tare mi-aș dori ca istoria să se repete și în acest caz, chiar dacă sunt pregătită (probabil) să pierd personajul favorit. Nu cred că insistențele temătoare ale lui Cersei de a-l ucide înainte de proces vor avea vreun efect și m-aș bucura ca frica ei că Tyrion va fi capabil să-și demonstreze nevinovăția să se adeverească. Margaery trăiește o deprimare seacă, de fapt e o conștientizare a faptului că nu poate fi regină deocamdată și că s-a ales cu încă un soț mort. Olenna, în schimb, e optimistă și are și motive, știm noi de ce.

Ce spuneați? Că lipsesc raporturile sexuale din acest sezon? O fi lipsit până acum, dar scena mai macabră decât cea în care Jaime o violează pe Cersei chiar lângă cadavrul lui Joffrey, eu rar am văzut. Nu știu cum vi s-a părut, dar mie mi-a provocat dezgust. Secvența face parte din acea categorie care diferențiază un fan al serialului de un telespectator obișnuit. Iar eu sunt un telespectator, nicidecum un fan. Regizorul Alex Graves susținea într-un interviu pentru Hollywood Reporter că a filmat cu drag această scenă și că n-a mai fost atât de entuziamat în privința unei secvențe cu sex forțat ca până acum. Graves susține că raportul a fost proiectat strategic, cu o semnificație puternică. Joffrey era fiul lui Jamie și al lui Cersei, “păcatul lor, dorința lor, dragostea lor, tot ce aveau”.

Nu o să continui să detaliez afirmațiile și explicațiile regizorului, fiindcă, știți voi… spoilere. Important este că viziunea expusă are o componentă umană semnificativă. De când a murit Joffrey ne tot întrebăm cine este făptașul, cine va fi moștenitorul tronului, dar nu întotdeauna ne gândim și la impactul emoțional asupra personajelor. În acest caz, cum se va desfășura relația dintre Jamie și Cersei de acum? Joffrey era dovada sentimentelor împărtășite de ambele părți, dar băiatul lor dispare, iar Jamie continuă să se mintă că încă o iubește pe Cersei. Sau vrea să reînvie pasiunea? Cadrul intim cu cei doi părinți a fost oripilant, însă ce se ascunde după perdea? Hehe…

Arya e prezentă în acest episod și încep să o admir foarte mult. E deșteaptă, descurcăreață, curajoasă și are umor! Secvențele cu ea au fost cele mai reușite, chiar dacă între fată și The Hound contrastul s-a accentuat. Un personaj precum Arya ne scoate pentru câteva minute din peisajul cu care eram obișnuiți în “Game of Thrones”, creând o atmosferă aparte care pe mine, cel puțin, mă determină să mă gândesc la un destin tânăr, doar aparent lipsit de apărare, dar care are atâta forță și vitalitate!

Daenerys își continuă planurile și își întărește armata și cu câțiva sclavi, avansând spre Meereen. Dacă ar trebui să discutăm despre șansele ei raportate la Westeros, mai bine ne oprim și o lăsăm să se ducă în voia ei. Mă gândesc doar la Tyrion și la faptul că îmi doresc nespus ca acest personaj neprețuit să mai rămână pe ecrane. A fost un episod cu de toate, cu povețe bătrânești, ofense, răpiri, glume bune, mișcări inteligente, relații intime notorii și mult suspans proiectat în avans. Pe data viitoare!

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.