April 14 | by Georgeta Paunescu
Game of Thrones – S4E2 – Nunta otravitoare

Încep prin a mă declara complet nedumerită de scena de început a noului episod din “Game of Thrones”, în care Ramsay și un nou personaj, Miranda, urmăresc o fată care țipă îngrozită prin pădure. După câteva momente de joacă și tachinare, își lasă câinele să o rupă în bucăți. Pe lângă faptul că este o secvență extrem de tensionată, peisajul ales și cadrele cu soarele făcându-și loc prin frunziș inserate printre scenele alerte și rochița victimei, intensifică brutalitatea pedepsei nejustificate.

Partea tristă este că respectivul cadru a fost proiectat doar de dragul unei manifestări artistice, fără a avea un scop anume, plauzibil, o argumentare pentru moartea fetei, ceea ce e tipic serialului, suntem obișnuiți cu asta. Din punct de vedere simbolic, are o noimă, fiind o practică a violenței omniprezente în GoT, care confirmă cruzimea spațiului Westeros, dar analizându-l din perspectiva integrării în subiectul scenariului, în vociferarea unei idei care prezintă o cauză și un efect, secvența nu se înscrie în registrul logic. Nu cred că era nevoie să fie completată lista atocităților locului doar de umplutură. Pur și simplu cred că astfel de scene nu-și mai au rostul în sezonul 4, pentru că sunt lipsite de substanță.

E clar că, în calitate de fan al serialului, te bucuri de astfel de intervenții care se dezlipesc puțin de punctele centrale, dar ce e prea mult strică. Poate că într-un episod viitor această secvență va face legătură cu alte întâmplări sau personaje, doar că un scenariu bun trebuie să facă și o introducere, să motiveze acțiunile, nu să sară de la una la alta și să transmită un mesaj de genul: Ia să vedem, ghiciți… dar ghicitoarea să nu facă referire la nimic.

Probabil că scenariștii au gândit scena de început corelând-o cu cea din final, care expune moartea celui mai nesuferit personaj și, dintre toate decesele de până acum, dispariția lui Joffrey este cea mai încântătoare, meritată și mult așteptată (chiar dacă îi vom simți lipsa actorului care a creat un personaj complex dintr-unul creat parcă pentru un desen animat). Capricios, irascibil, cu toane de copil mofturos și răsfățat, un rege sarcastic și enervant, primește, în cele din urmă, un final pe cinste! Practic, pentru el, sabia reprezenta o jucărie pe care o manevra copilărește, iar căsătoria dintre el și Margaery reprezintă pretextul perfect de încadrare a execuției acestuia.

Cu siguranță o mulțime de personaje și-ar fi dorit să-l otrăvească. Cine a fost, în cele din urmă? Nu știm încă, doar presupunem.  Cert este că șansele ca Tyrion să fie vinovat, precum insinuează Cersei, sunt nule. Tyrion răspunde încercărilor lui Joffrey de a-l umili într-o manieră cât se poate de inteligentă, provocându-l pe Joffrey la a-și demonstra competențele regești. Cum nu reușește să își prostească unchiul, îi pune un pahar de vin în cap, îndemnându-l să i-l servească. Cu un calm hotărât, Tyrion acționează în cel mai iscusit mod cu putință la comenzile lui Joffrey.

Până să urmărim secvența neprevăzută, avem parte de una intermediară, odată cu sosirea plăcintei uriașe sub formă de coroană. În timp ce câțiva participanți se bucură de priveliște și de spectacol, iar proaspăta soție își felicită eroul, Joffrey gustă din bucata de prăjitură, după care acesta începe să se scuture și să tremure din toți rărunchii. Eh, așa-i că a fost drăguț? Sângerări pe nas, spume la gură și, în cele din urmă, sufocarea, sunt simptomele care introduc moartea lui Joffrey, după ce am urmărit un fel de parodie de familie sau, să-i spunem, liniștea dinaintea furtunii. Multe persoane l-ar fi vrut mort și nici nu mai contează atât de mult cine a avut grijă ca regele să dispară, ci cum vor evolua lucrurile de acum în colo și cine îi va lua locul pe tron.

Jaime îl avertizează pe Loras că dacă se căsătorește cu Cersei, aceasta o să-l omoare în somn, iar dacă va avea un copil cu el, e în stare să ucidă și pruncul fără să stea pe gânduri. Ser Dontos ar putea deveni aliatul lui Sansa, invitând-o să îl însoțească dacă vrea să mai trăiască, însă răspunsul ei îl vom afla de-abia în episodul următor (sper). Nu cumva tresăririle acesteia din episodul trecut (fiind îndemnată în mai multe rânduri să își revină) i-au dat putere pentru un astfel de gest? În plus, atitudinea manifestată în timpul ceremoniei o transformă într-o suspectă principală, cred eu, dar asta nu elimină posibilitatea existenței unui alt făptaș. Ar putea fi o înscenare din partea unei alte persoane, ca de exemplu Olenna sau putem vorbi de complicitate tripartită (Olenna, Sansa, Margaery) ori putem considera că e chiar mâna lui Margaery. Sansa poartă la gât un colier care vorbește subtil. O părticică din respectiva bijuterie e, de fapt, o fiolă cu otravă. Poate ați observat că, la un moment dat, Olenna face o mișcare ușoară de atingere a bijuteriei și într-o secvență ulterioară partea atinsă lipsește. De asemenea, în scena finală, după moartea lui Joffrey, se face un prim plan pe inelul acestuia. Simbolic, cred eu.

Dacă cele două morți nu erau suficiente, serialul a mai pregătit o secvență care o are ca protagonistă pe Selyse, soția lui Stannis, martoră la arderea propriului ei frate și a altor două personaje presupuse ca fiind trădătoare. De asemenea, între Stannis și soția lui se iscă un conflict în ceea ce o privește pe Shireen. Să nu uităm că atunci când cineva declară sus și tare că “e fiica mea”, replica are o însemnătate deplină, iar personajul în cauză devine relevant în ecuație. În ceea ce-l privește însă, având în vedere faptul că obișnuiește să se impună și să-și înfrângă inamicii apelând la puteri supranaturale, mă tem că pentru sensibila lui fată lucrurile nu ar arăta prea roz raportate la legile Westeros.

În concluzie, un episod încântător și memorabil (cu excepția de început).

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.