June 13 | by Georgeta Paunescu
Game of Thrones: Ce stie Jon Snow, de fapt

Încep articolul avertizându-vă: dacă nu sunteți la zi cu Game of Thrones, mai bine reveniți să îl citiți după vizionare.

Pe parcursul celor 4 sezoane ale serialului, probabil că Jon Snow nu v-a ajuns la inimă prea tare, nu cum a făcut-o Arya sau Tyrion, spre exemplu. Jon a provocat însă apariția unor glume pe care orice fan le cunoaște, care au ajuns chiar și la urechile celor pe care serialul nu-i pasionează.

Episodul cu numărul 9 al sezonului 4 l-a avut pe Jon Snow cap de afiș. Și-a urmărit iubita cum moare în brațele sale și a preluat conducerea Rondului de Noapte spre a căuta răzbunare. Ygritte a trecut în neființă, dar el a rămas în suferință, cu o ambiție și mai accentuată. Pe lângă faptul că era o criminală fără scrupule, marea dragoste a lui Jon Snow era și o femeie de treabă uneori. Faptul că a cruțat viața unei femei nevinovate și a copilului acesteia îi ma spală din păcate. Nu despre ea vreau să vorbesc însă, ci despre Jon, care a avut-o, așadar a avut o femeie puternică, una pe care simțul umorului nu a lăsat-o nici când își dădea duhul: “You knerr’ nothin’ Jon Snerr”, fiind ultima ei replică, pe care aș lua-o ca pe o mini declarație de dragoste.

Practic, Jon Snow a știut să o iubească, chiar dacă a mai și trădat-o. Când a înșelat, a primit ce merita de la ea: vreo 3 săgeți înfipte în el. De asemenea, uniunea dintre ei a fost completă în grotă, unde știm ce s-a întâmplat. Glumim, dar partea cea mai interesantă s-a petrecut în episodul 9, când Jon Snow i-a explicat lui Sam ce înseamnă să iubești și să fii iubit. Păcat însă că a rămas fără ea…

Jon Snow se pricepe de minune să mânuiască sabia. În cărți, abilitatea lui este mult mai evidentă. Personajul s-a antrenat la Winterfell și l-a avut ca maestru pe Master-At-Arms Ser Rodik Cassel și tot Jon este cel care i l-a oferit pe Needle lui Arya. Firește, pe lângă povețele înțelepte pe care Arya le aplică deja omorând dintr-un vârf de Needle – la propriu. La rândul său, după ce l-a salvat pe Jeor Mormont, a primit drept recompensă sabia din oțel de Valerya a familiei Mormont, cunoscută sub denumirea de Longclaw. De-atunci, competențele sale marțiale și magia sabiei au produs destule victime colaterale. Pe lângă faptul că rotește arma cu pricina în mod spetaculos, Jon mai știe și cum să dea piept cu un mare Zid.

Perceput ca un bastard, la fel ca Tyrion, și fiind nevoit să trăiască cu acest blestem, Jon Snow și-a găsit puterea de a ignora miturile care-l înconjoară și de a se integra în Rondul de Noapte. Ilegitimitatea care i s-a pus ca etichetă i-a oferit lecții prețiose despre putere și încredere în forțele proprii, așadar Jon Snow știe ce înseamă să fii un bastard renegat, cu dreptul de a avea o familie abolit, dar știe și cum este să te ridici din cenușă, însoțit doar de curajul de a se impune.

Jon Snow e un conducător foarte bun. Este. A demonstrat-o în nenumărate rânduri. E un personaj care, aflat la conducere și nu numai, îi inspiră pe “coechipieri”. Știe să fie mentor atunci când trebuie, să-și protejeze oamenii, să-și înfrunte superiorii dacă este cazul și să-și asume rolul de fruntaș.

Ei bine, ajungem la o altfel de “știință”, aceea care accentuează și mai mult calitatea umană. Știm prea bine că adevărul, integritatea, promisiunile, jurămintele nu-s lucruri sfinte prin Westeros. Orice membru al gardei regale își poate ucide conducătorul pe care a jurat să-l protejeze, fără ca măcar actul lui să fie privit ca o faptă condamnabilă. Pe partea cealaltă, un rege se poate delecta cu a face rău oamenilor de care ar trebui să aibă grijă. Desigur, și Jon Snow și-a mai încălcat cuvântul, dar are și momente semnificative în care știe să-și păstreze promisiunea și, mai ales, ce jurăminte să respecte. Dacă i-a jurat lui Qhorin Halfhand în sezonul 3 că se va infiltra ca spion, păi asta a făcut! Dacă i-a promis lui Jeor Mormont că nu va pierde prețioasa sabie Longclaw, păi a intrat pe câmpul de luptă dezarmat!

Nu se putea să nu rupă jurământul pentru a se apropia de Ygritte, dar din moment ce nu a apucat nici să o ia de soție, nici să o lase însărcinată, nu se pune. Deci, Jon Snow știe când e cazul să se mai și abată de la ce-a fost bătut în cuie. Jon mai are o informație care probabil îi va fi utilă cândva: știe cine este Maester Aemon. Împarte informația cu Samwell Tarly, dar o are!

Înainte de moartea sa, Eddard Stark și-a învățat copiii numai de bine. Lecțiile primite de la acesta au contribuit și vor contribui în continuare la reușitele lui Jon, la menținerea unui caracter integru. Ned l-a învățat ce înseamnă onoarea, cum să lupți cu demnitate, cum să te raportezi la zei, cum să depășești frica pe care e necesar să o ai fără să-ți fie rușine…

Condiția de Stark i-a adus suferință lui Jon Snow. Omul acesta și-a pierdut tatăl, nu și-a cunoscut niciodată mama, frații și surorile vitregi se presupune că au murit în chinuri groaznice (chiar dacă unele vești au fost prelucrate și sunt false). Nu-i de mirare că e atât de atașat de câinele său, după tot ce a trăit în materie de pierderi. Dacă ce i se întâmplase nu era de ajuns, destinul i-a mai dat o palmă și i-a pus-o pe Ygritte în brațele lui, în timp ce-și trăia ultima suflare.

Ce nu știe însă este că frații lui (Stark) încă trăiesc. De asemenea, dacă nu-și cunoaște mama, nu cumva tatăl său l-a mințit în legătură cu originile sale? Mai este un element de care Jon nu are habar, și anume, faptul că Bran (în stare de transă) l-a salvat după ce a trădat-o pe Ygritte.

Uriașii există, iar el știe, deși îi e greu să-i convingă și pe alții. Forțele supranaturale din spatele Zidului sunt nevăzute pentru mulți viteji, dar Jon i-a văzut cu ochii lui, iar noi știm asta. Personajul ne încântă și prin imaginea pe care are grijă să o mențină curată. Cum de reușește să-și păstreze înfățișarea atât de bine, doar el știe… El și echipa de machiaj.

Așa că, dragi fani ai serialului, să nu mai aud că “You know nothing, Jon Snow”, că omul e trecut prin multe. Și a învățat din toate. Ce ne interesează pe noi, mai degrabă, ar fi cine va prelua controlul de acum încolo și dacă tot ce știe Jon îl va duce drept la țintă. Și-l dacă-l va ține acolo.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.