September 20 | by Daniela Boca
De ce a avut succes Buffy the Vampire Slayer?

Nu prea îmi dau seama ce a avut în minte Joss Wheadon când s-a gândit să creeze un serial numit ”Buffy the Vampire Slayer” (1992). Țintit spre tineri, era evident că se vroia o comedie cu un iz horror, ce înfățișa o blondă tânără obsedată de modă și băieți, dar care mai târziu își dă seama că era predestinată să devină o criminală de vampiri. Filmul i-a avut pe Kristy Swanson în rolul lui Buffy și pe Donald Sutherland ca mentorul ei. Nimeni nu a prea acordat atenție fimului jalnic făcut de Wheadon, dar a dat el uitării acest lucru? În nici un caz. După cinci ani, serialul s-a materializat și a avut un succes răsunător.

Poate motivul pentru această reușită rezidă în grozavul control creativ pe care începuse Wheadon să îl aibă. Un alt motiv e reprezentat de faptul că Sarah Michelle Gellar a jucat-o mult mai bine pe Buffy decât a făcut-o Swanson. Premisa pentru serial a fost cam aceași cu cea din film. Buffy trăia în Sunnydale, un oraș mic din California, care să întâmpla să fie locația unde se găsește Hellmouth. Din această Hellmouth nu numai că ieșeau vampiri, dar și tot felul de demoni care trebuiau să fie uciși de Buffy. Era misiunea ei să omoare cât mai multe creaturi oribile de acest fel. Primea ajutor considerabil din partea zelosului Giles, ce lucra ca funcționar la biblioteca școlii și care și-a luat rolul de ”supraveghetor” al lui Buffy. Cărțile lui ofereau toate informațiile de care el și protejata sa aveau nevoie pentru a se lupta cu demonii. Cei mai buni prieteni ai personajului principal, Willow și Xander, au furnizat o cantitate semnificativă de umor serialului. Acesta a atras rapid atenția prin violența sa (au fost momente când efectele speciale chiar erau macabre), iar părinții se cam simțeau inconfortabil la ideea că pruncii lor urmăresc asemenea militărie. Dar a fost un show care a portretizat destul de bine problemele adolescenților într-o manieră creativă și hilară.

Schimbare ciudată și foarte amuzantă

Primele trei sezoane au fost foarte bune, dar următoarele două au fost excelente. Era ca și cum le permitea celor ce absolveau liceul să facă acum tot ce le taie capul – așa a fost atunci când Buffy s-a trezit din senin cu o soră mai mică, Willow, care se transformă în lesbiană și Giles își deschide un magazin de magie. Asta se întâmpla când gașca lui Buffy trebuia să se lupte cu monstrul lui Frankenstein și apoi cu un zeu sexy. Și tot atunci Spike, un vampir rău din primul sezon, apare de nicăieri și i se implanteaza ceva încât acum era incapabil să mai rănească vreun om. L-au cam preschimbat într-un animal de companie ofensat care nu avea altceva să facă în timpul său liber, decât să îi ajute ocazional pe cei din gașcă să lupte impotriva Răului. Serialul a devenit un pic ciudat, dar foarte amuzant. Următoarele sezoane nu au mai fost așa de interesante, dar un anumit episod a impresionat prin performanța muzicală memorabilă, ”Once More With Feeling.”

Gellar a făcut o treabă bună portretizând o fată care trebuia să ducă întreaga lume pe umerii săi. A trecut prin niște relații dezastruoase (includem aici și doi vampiri), prin moartea mamei sale și chiar și prin propria moarte, evident a urmat și resuscitarea. Dar perfomanța remarcabilă a serialului a fost oferită de James Marsters în rolul lui Spike, un copil al nopții desăvârșit și complex. O parte grozavă pentru un actor la care Marsters nu a putut să-i spună nu.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.