May 9 | by Georgeta Paunescu
Community – Impresii despre sezonul 5

Ei, dragilor, repertoriul comediilor a rămas cu una mai puțin – după încheierea sezonului 5 din “Community” – și anuțul oficial că serialul nu va mai fi reînnoit. N-a fost greu să ținem pasul cu schimbările abordărilor acestui serial, mai ales că vorbim despre o parodie consistentă în ironii și scene stranii, uneori greu de urmărit într-un singur episod, ce să mai zicem de atâtea sezoane.

Fanii adevărați însă au apreciat umorul și zăpăceala creată au rezistat, ba chiar mai vor. Primul și al doilea sezon au fost atât de bune, încât mulți credeau că niciunul nu le va mai egala, chiar dacă show-ul s-a menținut la înălțimea așteptărilor. Dan Harmon nu a început să-și justifice lipsa amprentei asupra scenariului pentru sezonul 4, ci a intrat direct în acțiune cu sezonul 5. Primul episod a înfățișat revenirea lui Jeff, printr-o “introducere a profesorului”, ca un fel de reprezentant al său.

Acest sezon 5 s-a concentrat pe ideea salvării Greendale-ului, accentuată și în episodul final, care pleda subtil pentru prelungirea serialului. A fost un sezon foarte amuzant, dinamic, trăsnit și net superior celui anterior, după părerea mea. N-aș vrea să-l ridic în slăvi pe Harmon, dar cred că prezența lui în realizarea serialului a fost mult mai roditoare și că lipsa lui s-a simțit.

De asemenea, plecările personajelor Pierce și Troy au reprezentat o ieșire din scenă glorioasă a celor doi actori, Chevy Chase și Donald Glover, adăugând substanță emoțională și un tribut nu doar lor ca personalități cu care ne-am obișnuit atâta vreme, ci și personajelor din jurul lor. Relațiile interpersonale au fost explorate extrem de bine, în timp ce dialogurile umoristice au fost prezente din belșug. Vorbim despre un serial care se comportă ca un sitcom obișnuit, dar ca unul pe care nu-l mai găsești în altă parte. Nu există reguli în Community, doar antologii cu scenete savuroase, care ne invită să ne aventurăm alături de personajele cu personalități clar definite.

Să construiești un episod despre un personaj care lipsește din acțiune e ceva. Moartea lui Pierce a fost, în același timp, și o pregătire pentru plecarea lui Troy, ambele evenimente fiind intense și dureroae pentru colegii lor. Și mai interesant este faptul că s-a creat un dramatism plin de amuzament, proiectat cu sinceritate și degajare. Desigur, a fost și un episod care nu m-a lăsat cu o impresie plăcută, și anume “App Development and Condiments” (expunând o acțiune mult prea încurcată, fără un scop anume), dar e normal ca ideile creative să o mai ia și razna uneori. S-a întâmplat ca personajele să pară că se prostesc excesiv, dar asta nu s-a întâmplat la fel de mult ca în sezonul trecut, cred eu.

Jonathan Banks a fost senzațional în rolul lui Buzz Hickey, iar coeziunea grupului a fost restabilită într-un mod inedit, cu noi cupluri și perspective în privința celorlalți. Ce-i drept, referitor la guest-star-uri, nu pot spune că sunt prea mulțumită de direcțiile abordate, mai ales că unele personaje interpretate de actorii invitați au fost risipite. E și cazul încadrării lui Vince Gillgan, o apariție spectaculoasă, de altfel, dar care nu a fost exploatată suficient din punct de vedere al scenariului. Mi-aș mai fi dorit să văd mai multe momente cu grupul de studenți în sala de studiu, deși mi-a plăcut faptul că am avut parte de multe referințe cu trimitere la cultura pop, la tendințe și tabieturi ale tinerilor și că, de altfel, am urmărit relația tată-fiu, de exemplu, expusă ca un clișeu revigorant.

Personajele au reușit să salveze unitatea, dar asta mă face să mă întreb: la ce bun, dacă serialul nu va continua? Doar că să aibă un final fericit predominat de influența Subway în utltimele secvențe? Scrisesem acest articol în aceeași zi în care a fost anunțată vestea anulării serialului, dar înainte ca aceasta să apară! Și mi-ar fi plăcut să citiți despre așteptările pe care le aveam de la un potențial sezon viitor, păcat însă că nu vom ști cum ar fi fost dacă… iar eu mă văd nevoită să rescriu anumite paragrafe cu regret. Mulțumim, Community, pentru ceea ce ai construit până acum și pentru că nu ai fost un serial ca oricare altul!

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.