June 13 | by Georgeta Paunescu
Chasing Life – S1E1 – O noua poveste despre cancer

Ce s-ar întâmpla dacă fix când ești pe punctul de a obține ceea ce ai urmărit dintotdeauna, de a te bucura de roadele muncii tale, de a-ți găsi satisfacția în meritele obținute, viața ta se schimbă într-o clipită, cu o veste? Ce s-ar întâmpla dacă tot ce ai construit până într-un anume moment este răpus de nevoia de a lupta împotriva bolii? Aceste două întrebări stau la baza noii drame de familie, Chasing Life, difuzată de ABC. Mai mult, personajul reprezintă tipologia tinerelor moderne, feminismul fiind menționat de câteva ori în primul episod. Cu alte cuvinte, vom urmări o perspectivă mai degrabă feminină.

Tânăra jurnalistă April Carver este diagnosticată cu cancer chiar în punctul în care viața sa profesională începea să fie așa cum își dorea. Astfel, femeia este pusă în situația de a se hotărî ce va face mai departe, cum va trăi de aici încolo, fără ca măcar să știe câtă viață i-a mai rămas și ce ar trebui să facă cu ea. Povestea aceasta este din start o intrigă care va urmări fiecare episod, ca un ticăit ce sună fără oprire pe fundal, unul care anunță că totul se petrece contratimp, chiar dacă timpul nu pare să mai aibă vreo măsură.

Cum alege însă serialul să ducă firul narativ mai departe? Nu ia în seamă urgența ticăitului, așadar April nu ezită să ignore realitatea care s-a instalat brusc și continuă să confrunte problemele care oricum îi complicau viața până acum. Toate aceste instrumente adiționale însă, au rostul lor. Internship-ul la un ziar important din Boston, neputința de a trece peste moartea tatălui ei încă plânsă de familie, noua relație cu un coleg, cât și adolescenta ei soră al cărei teribilism face întreaga situație și mai dificilă sunt fire secundare care accentuează iminența creată de boală.

Cred că Chasing Life nu va fi un serial despre cancer, ci despre micile problematici care se intersectează cu boala. Atât cariera, cât și viața amoroasă a lui April sunt situate pe același plan cu boala, niciuna nu este inferioară. Tot aceste detalii sunt și factorii care-i influențează deciziile, îngropând preocuparea centrală, cancerul. Desigur, April refuză să dezvăluie faptul că este bolnavă, așa că duce corvoada pe umerii proprii. Totuși, mi se pare că unele lucruri se produc artificial. Mă refer aici la balanța dintre conflictul interior și presiunile exterioare care sunt concentrate foarte bine de actriță (Italia Ricci) în interpretarea pesonajului, dar care lasă un gol, în același timp, în privința motivațiilor.

Hotărârile ei stârnesc întrebări care le înscriu cumva pe tărâmul absurdității, într-o anumită măsură. De asemenea, serialul se grăbește prea mult să introducă alte personaje și să complice acțiunea cu poveștile lor, înainte de a sedimenta amănuntele centrale, miezul scenariului. Deși totul ar trebui să arate precum un totunitar, cu piese care compun un ansamblu de trăiri, intervenția altor personaje distrage atenția de la ceea ce ar trebui să arate precum un punct de legătură, o ață principală.

Serialul este de-abia la început și, în ciuda punctelor slabe, are potențialul de a oferi lecții nemaipomenite, prin ipostaze emoționante, dacă nu se pierde în detalii irelevante pentru cursul narațiunii. Dacă Chasing Life se vrea a fi o producție despre o femeia care se confruntă cu boala, iar în acest sens e nevoită să străbată un întreg ritual al provocărilor, atunci prefer acesată variantă. Dacă intenția este de a ne duce printr-o călătorie în care cunoaștem experiențele lui April, personajul alegând să păstreze aventura ei cu cancerul secretă, nu refuz să urmăresc și o astfel de poveste, cu condiția să se coaguleze cum trebuie.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.