May 29 | by Andreea Doanca
Cele mai bune seriale: Tales from the Crypt

Tales from the Crypt, cunoscuta serie antologică de groază, datează din anul 1989 și a ajuns la final în anul 1996, după 7 sezoane și 93 de episoade. Serialul produs de HBO în parteneriat cu Warner Bros are titlul inspirat din serialul cu benzi desenate cu același nume, difuzat în anul 1950, având ca sursă de inspirație și filmul din 1972 cu același nume.

Datorită faptului că a fost difuzat pe HBO, a fost una din puținele serii antologice căreia i s-a acordat libertate deplină, nefiind cenzurată în concordanță cu standardele televiziunii. Astfel, faimosul serial de groază a conținut scene violente care au ajutat la sporirea caracteristicilor horror, dar și scene cu un conținut pe care nu îl întâlneai în niciun alt show la acel moment: obscenitate, mult sânge, nuditate și sexualitate. Producția serialului a început în SUA, însă sezonul final a fost filmat în Marea Britanie, iar episoadele s-au învârtit și ele în jurul unor personaje britanice.

Fiecare episod începe cu un cadru în mișcare care ne aduce în fața ușii ponosite a casei lui Crypt Keeper. Odată ajunși înăuntru, camera se îndreaptă către holuri și scări, ca în final să ne aducă în subsol. Gazda show-ului, Crypt Keeper, apare din sicriul său, cu un râs zgomotos și înfricoșător, iar pe măsură ce titlul își face apariția pe ecran începe să plouă cu noroi. Crypt Keeper este un cadavru viu, contrar benzilor desenate unde acesta era un om viu, iar vocea personajului este John Kassir. Fiecare episod este independent și este finalizat cu o altă secvență a cărei protagonist este Crypt Keeper.

Unul din cele mai memorabile episoade ale serialului a fost ”You, Murderer”, iar notorietatea acestuia se datorează în mare parte unei tehnici noi de inserare a actorilor. A fost printre primele producții care a folosit efecte computerizate pentru a insera actorii în episod în mod digital. Acest episod a fost realizat de producătorul Robert Zemeckis, care recent a realizat și Forrest Gump, unde s-au folosit din nou aceste efecte. Alfred Hitchcock a apărut într-un rol episodic la începutul acestui episod, iar Humphrey Bogart a interpretat rolul principal al acestei povești. Datorită faptului că ambii au decedat cu mult timp în urmă, prezența lor în cadrul acestui episod a sporit faima acestuia în rândul fanilor.

Foarte puține episoade, în special cele din primele sezoane, au fost bazate într-adevăr pe povești din Tales from the Crypt, cea mai mare parte a lor inspirându-se din celelalte seriale de benzi desenate. De exemplu, primul sezon a avut influențe majore din The Haunt of Fear, în timp ce sezonul 2 a fost bazat pe Shock SuspenStories. În schimb, Tales from The Vault of Horror a apărut destul de rar pe parcursul celor 7 sezoane. Ultimul episod, The Third Pig, a fost singura poveste originală, care nu a fost bazată pe poveștile din benzile desenate, și totodată, singura care a fost animată în întregime.

Cât despre apariții memorabile ale unor personalități marcante ale industriei cinematografice, putem spune că Tales from the Crypt a avut mai mult decât suficiente. Având episoade independente, actori, producători sau scenariști au fost implicați. Câteva exemple cred că vor spune totul: Steve Buscemi, Daniel Craig, Benicio del Toro, Whoopi Goldberg, Teri Hatcher, John Lithgow, Demi Moore, Brad Pitt și lista poate continua.

Succesul serialului s-a oglindit și în existența numeroaselor spin-off-uri și filme inspirate. Inițial, în lumea filmului, se planificase realizarea unei trilogii, însă în cele din urmă au apărut trei filme, dar trilogia nu a ieșit conform planului. Două filme, Demon Knight și Bordello of Blood, au fost lansate în cinematografe, iar cel de-al treilea film, Ritual, a fost distribuit doar internațional până în 2006, fără vreo conexiune cu Tales from the Crypt.

Tales from the Crypt a rămas în istoria serialelor ca unul reprezentativ pentru genul horror. Orice iubitor al acestui serial, care a urmărit poveștile cu sufletul la gură, a rămas cu anumite ”cicatrici”! Ce s-ar întâmpla dacă un criminal în serie s-ar plimba pe străzi deghizat în Moș Crăciun? Sau dacă o glandă de pisică ar fi implantată în creierul unui om al străzii? Sau dacă gazda unui talk-show de la radio ar comite crime pentru a-și crește ratingul? Sau dacă un vampir ar fi dat afară de la locul său de muncă de la Banca de Sânge locală?

Dacă sunteți doritori de scene de groază, atunci Tales from the Crypt nu trebuie ratat!

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.