December 18 | by Patricia Cojocaru
Cele mai bune seriale: Futurama

Prima oară când am auzit de Futurama, serialul de desene animate create de Matt Groening, aveam deja vreo 17 ani. Nu știam că desenele rulau încâ din 1999, în schimb am decis să le dau o șansă pentru că am urmărit The Simpsons când eram mai mică. Nu cred c-am râs mai tare la o altă animație de genul ei (cel puțin în perioada respectivă) și amintirile plăcute ”mă bântuie” și acum. Mda, Futurama mi-a îndulcit literalmente adolescența!

Foarte pe scurt, Futurama urmărește aventurile unui bărbat incredibil de imatur ce livrează pizza la domiciliu și care se auto-criogenizează în mod accidental undeva în anul 1999. Ca rezultat al acestui fapt, el este într-un târziu dezghețat, dar acest ”târziu” înseamnă de fapt exact peste 1000 de ani. Acum, Fry n-are altceva de făcut decât să exploreze ”brava lume nouă” în care s-a trezit.

În orice caz, a trecut ceva timp de când am văzut primul meu episod din Futurama și mi-ar plăcea să cred că după zeci de filme și/ sau seriale văzute (și comentate), pot privi Futurama printr-o altă optică și pot să înțeleg mai bine de ce acest serial s-a făcut responsabil pentru înveselirea a sute și mii de indivizi cu vârste și preocupări cum nu se poate mai diverse. În fond, cred că acum înțeleg de ce este Futurama unul dintre cele mai bune seriale animate realizate vreodată.

În timp ce majoritatea serialelor științifico-fantastice sunt în esență niște metafore exacerbate ale ideilor creatorilor lor- sau în cel mai rău caz simple tentative de a imagina lumea viitorului, Futurama a înțeles faptul că viitorul poate răsturna oricând așteptările cotidiene. Așa că show-ul a încercat să realizeze singurul lucru care părea rezonabil în această situație: a subliniat că viitorul poate apărea într-o formă total absurdă, amară, hilară, bizară, teribilă sau dimpotrivă, superbă și totuși în același timp poate să amintească în mod subtil de lumea prezentului în care ne aflăm.

Comparând această idee cu cele din spatele majorității celorlalte seriale SF, veți observa fără îndoială că până și cele mai îndrăznețe proiecte par relativ conservatoare. Show-uri precum Dr. Who au făcut istorie: nu există nici un dubiu în legătură cu asta, dar chiar și-n Dr. Who, viitorul nu doar că este o chestiune anticipabilă ci și o unealtă pe care protagonistul o poate modela după bunul plac. Apoi mai există acele seriale în care viitorul nu este altceva decât prezentul reimaginat. Ca exemplu în acest sens, The Twilight Zone pune în discuție felul în care scenariile falselor moralități devin metafore ale paranoiei post-erei Războiului Rece. Dacă vreți și niște exemple mai recente, gândiți-vă la Battlestar: Galactica unde pur și simplu se reimaginează premisele războiului din Irak, prin intermediul metaforelor de tip Star Wars.

Nu insinuez că show-urile de mai sus sunt proaste și nici nu spun că nu-mi plac, dar cred că prea mult să afirmăm că ele vorbesc despre ”viitor” din moment ce este atât de evident că toate se referă aproape explicit la realitatea prezentului.

Toate astea, în timp ce Futurama a înțeles că dacă vrei să faci un adevărat show pe tematică futuristă, trebuie să accepți din start premisa că viitorul este imprevizibil, chiar dacă nu ignori circumstanțele prezente. E greu, da rnu imposibil și se vede clar că această primă condiție poate să incomodeze. Într-un episod, la un moment dat, fosta prietenă a lui Fry (care s-a auto-criogenizat și ea în mod accidental) spune că are probleme ”cu ajustarea la toate chestiile astea ciudate”. În secunda următoare, un personaj aleatoriu spune: ”Eu vin de pe Marte!” Și provocarea zilei? Adaptează-te la treaba asta în mai puțin de 30 de secunde, dacă crezi că poți!

În orice caz, e clar că umorul serialului nu a fost conceput pentru a atrage absolut toate categoriile de public. Dar acolo unde chiar și-a propus să țintească, a ochit și a lovit! Vă dau un singur exemplu de frază mai mult decât tipică pentru Futurama:
Leela: ”Îți spun pentru ultima oară, Fry, chiar dacă acesta este viitorul, majoritatea obictelor au rămas tot obiecte! Nu sunt extratereștrii care arată ca și niște obiecte!”
Fry: ”Deci eforturile mele de a stabilii relații diplomatice cu oamenii-cactus erau sortite eșecului încă de la început?”
E ciudat, dar e și al naibii de amuzant! Și asemenea tuturor satirelor bune, atinge punctul culminant al adevărului: câteodată, predicțiile noastre despre viitor nu sunt chiar atât de teribile și de altfel nici nu trebuie să fie. Mai mult, Futurama a înțeles că nici măcar nu are sens să încercăm să facem predicții! În ceea ce privește lumea viitorul, singura certitudine este incertitudinea însăși! Așa că de ce să ne facem scenarii apocalipstice în loc să le cucerim?

Până și traiectoria haotică pe care serialul a luat-o de-a lungul timpului n-a putut fi prezisă. În 2003, am avut parte de o pauză care putea la fel de bine să fie definitivă, doar pentru a ne trezi că serialul revine în 2010! Anul acesta, Futurama s-a încheiat din nou și poate va reveni pe micile ecrane într-o zi… sau poate nu. Viitorul este, la urma urmei, imprevizibil…

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.