December 19 | by Georgeta Paunescu
Cele mai bune seriale: Columbo

Dragi Columbofili, poftiți de citiți! Columbo, longeviva serie care îl înfățișează pe nominalizatul la Oscar, Peter Falk, în rolul personajului eponim, a făcut istorie în rândul serialelor de calitate. Prima producție ce aparține seriei s-a numit “May I Come In”, unde Columbo a apărut de-abia la final, întrebând dacă poate intra, desigur, devenind peronajul principal și un icon al tipologiei detectivului.

În prima treime din aproape fiecare episod, publicul are parte de acțiunea introductivă care anunță motivul crimei, apoi de actul în sine, în care noi ticăloși încearcă să execute crima perfectă într-un joc continuu. Columbo apare în această etapă, în postura de prima prezență polițistă ajunsă la locul faptei. Foarte puțină lume se întreabă cum s-a întâmplat și cine a săvârșit fapta până la urmă, majoritatea telespectatorilor fiind curioși să afle cum va fi prins vinovatul.

Interogatoriul desfășurat de Columbo cu suspecții este foarte inteligent și deosebit. Acesta nu apelează la confruntări dominate de furie, de explozii nervoase specifice polițiștilor sau agenților adesea, ci se folosește de tehnici mult mai eficiente de a obține răspunsuri. Interesul față de preocupările celeilalte persoane, cât și flatarea, complimentele adresate. În asta constă semnătura reușitei sale.

Manierele detectivului converg întotdeauna cu rezolvarea cazului. După fiecare interviu cu suspectul, Columbo se preface că pleacă, astfel încât celălalt să scape de o posibilă povară a vinovăției relaxându-se, după care locotenentul nostru se întoarce și mai pune o întrebare, una cu-adevărat semnificativă, reprezentând cheia către adevăr. Această ultimă completare este introdusă prin celebra expresia: “Just one more thing, sir…”.

Protagonistul are și alte trademark-uri memorabile, cum ar fi țigara sa ieftină, mașina atât de defectă, refuzul de a purta o armă cu el, haina sa impermeabilă dar neiertată de interperii, soția lui nevăzută sau referințele la personajului imaginar The Ghost. De asemenea, acesta nu are un prenume, iar toată lumea îi spune “Lieutenant”. Totuși într-un episod care a apărut pe la începuturi, pe insigna lui era vizibil un nume, Frank, însă în acea vreme tehnologia nu permitea funcția Zoom și descifrarea identității complete.

Columbo poate fi perceput și ca o persoană care se luptă continuu cu sistemul, mai mereu având de-a face cu suspecți sus-puși, bogați, influenți, pe când el are o condiție modestă. În ciuda acestei observații, producătorii au susținut că nu intenționau să transmită un astfel de mesaj, ci era doar o abordare care li s-a părut potrivită și atractivă. Suspecții obișnuiesc să îl culpabilizeze de fățărnicie, considerând că, în relație cu ei, adoptă o imagine falsă, intențiile sale fiind contrare.

Unul dintre aspectele interesate în legătură cu personalitatea detectivului este că nu se vede ca fiind un tip mai deștept decât ceilalți, ci este o persoană care muncește mai mult, analizează mai mult, gândește în plus și intră în profunzimea amănuntelor cu un mai mare interes. Da, era să uit, mai este un secret al priceperii Columbiene incontestabile: haina! Fără obiectul său vestimentar favorit, detectivul se simte lipsit de vlagă. Ingenios, așa-i? De fapt, piesa de rezistență, să-i spunem așa, reprezintă mai mult decât o haină, este transpunerea fizică a imaginii sale excentrice, e prietenul de nădejde, stabilitatea mentală și încrederea de nestăvilit tipice lui Columbo, este uniforma personalității sale atent construită de-a lungul timpului.

Varietatea simbolistică a seriei nu se rezumă doar la aceste elemente. Ce poartă Columbo în haină? Un stilou, bilețele, obiecte aparent rătăcite (cum ar fi biscuiții pentru câine), chiar și mâncare, fiind un fel de sistem de date portabil. Și ar mai fi multe de spus, de analizat, de întrebat, de răspuns, de revăzut. Ar mai fi “Încă ceva…”, încă multe alte șiretlicuri ale unei serii de o calitate incontestabilă și inegalabilă.

1 Comment
Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.