September 11 | by Georgeta Paunescu
Cele mai bune 10 episoade din The X-Files

Au trecut deja 20 de ani și adevărul continuă să fie înfiorător, oameni buni. “X-Files” îi are ca actori principali pe David Duchovny și Gillian Anderson, Chris Carter este creatorul serialului “X-Files”, alături de scenariști ca Howard Gordon (Homeland) și Vinge Gilligan (Breaking Bad). Cu toții au fost prezenți la aniversarea de 20 de ani în luna iulie, la Comic-Can. Dar ziua cea mare a fost, de fapt, în 10 septembrie. Ieri s-au împlinit 20 de ani de când a fost difuzat primul episod din “X-Files” (10 septembrie 1993), pe canalul FOX, avându-i ca protagoniști pe agentul FBI Dana Scully și Fox Mulder.

Așadar, nu este acesta cel mai bun prilej de a aduce în discuție topul celor mai bune 10 episoade de sine stătătoare din serialul “X-Files”? Da, chiar așa este, sunt 10 episoade care fac abstracție de conceptul general al seriei. Putem spune că sunt capitole din “Monstrul Săptămânii”, cele mai tari și mai creative episoade.

Și, să nu uităm că aventurile lui Mulder și Scully continuă și în zilele noastre, după 20 de ani, în noua serie de benzi desenate create de IDW Publishing, care continuă chiar de unde s-a încheiat Sezonul 10, fiind și ultimul. Dar hai să trecem la Top 10!

10. Humbug

Când reprezentanți ai unui carnaval straniu sunt omorâți, Mulder și Scully pornesc să investigheze ciudata lume “humbug”- un termen vechi utilizat pentru a descrie păcălelile și spectacolele frauduloase. De fapt, angajații de la circ nu au nimic supranatural în ei, majoritatea transformându-și caracteristicile bizare în tot felul de ipostaze medicale (mutații) sau iau decizii ieșite din comun în legătură cu stilul de viață. Desigur, cu toate acestea, Mulder, consideră că explicația crimelor ar avea legătură cu lumea cealaltă și anume, cu legendarul Fiji Mermaid.

Acest episod care aparține celui de-al doilea sezon, era o tentativă de umor negru specific serialului, care mai târziu s-a dovedit a fi de mare succes. Deși povestea în sine nu a fost subminată, spiritul umoristic din “X-Files” provenea de la creatorii serialului, în special Darin Morgan. Gândiți-vă la secvența în care unul dintre maniaci vorbește despre cum, datorită ingineriei genetice a secolului al XXI-lea, oameni ca el sunt pe cale de dispariție. “Am citit în viitor, iar viitorul arată fix ca el”, spune acesta, privind spre Mulder, care adoptă o postură eroică (într-un mod ridicol). “Gândește-te, să trăiești toată viața arătând astfel”. Pe lângă umor, episodul se face remarcat și prin fragmentele cu adevărat memorabile, ca de exemplu cel în care Scully se trezește să vadă ce sunt acei bărbați care cad din cer. Bazat și pe o distribuție cu invitați speciali (Vincent Schiavelli, Twin Peaks Man, Michael J. Anderson), “Humbug” este un episod ce nu trebuie ratat și un segment care devine din ce în ce mai bun de-a lungul timpului, din “X-Files”.

9. Paper Hearts

În episodul “Paper Hearts”, extratereștrii și mitologia sunt lăsate la o parte, pentru a-l aduce în prim plan pe Mulder și cealaltă parte a investigațiilor sale: ce s-a întâmplat cu sora sa. Paper Hearts este scris de Vince Gilligan, e înfricoșător și tulburător, cu  aluzii la supranatural. Singurul element din episod care îl poate clasifica drept un “X-Files” este prezența unei creaturi ce pare să semene cu o fantomă care îl duce pe Mulder la locul crimei. Desigur, Scully reușește să deslușească misterul, iar subiectul este dezvoltat urmând acest fir.

Duchovny adaugă un strat de suferință și tortură care accentuează și mai tare sperietura pe care o trage Mulder odată cu dispariția surorii sale. Ticălosul, un bolnav mintal care ucide copii, pe nume John Lee Roche, e una dintre cele mai periculoase prezențe din serial. Nu-i un fumător înrăit, nici vreun “black ooze”, nu are nici puteri speciale- e doar un monstru diabolic, de necombătut. Acesta este unul din episoadele  care dovedesc din nou cât de ușor te poate fascina serialul. De asemenea, demonstează dimensiunile complexe pe care le atinge Fox Mulder și oferă prncipala motivație datorită căreia David Duchovny are un rol esențial prin crearea acestui personaj.

8. Drive

O urmărire cu mașini la viteză maximă în Nevada creează spaima polițiștilor și… explozia capului pasagerului din mașină. Mulder și Scully, care investighează fertilizatori în Idaho- ca urmare a pedepsei umilitoare primită de la supervizorii FBI- pornesc să investigheze și acest caz neobișnuit. Cu puțin timp după ce sosesc în Nevada însă, Mulder este răpit de șoferul mașinii implicate, unul pe nume Patrick Crump, care își continuă călătoria la mare viteză, cu Mulder la volan, condus- se pare- de o nevoie nebună de a continua să meargă mai departe. Altfel, vezi tu, și capul lui o să fie explodat, la fel ca cel al nevestei sale de mai înainte.

Episodul începe cu o parodie la adresa urmăririi, cu referire la incidentul O.J. Simpson petrecut cu câțiva ani în urmă. Însă, ceea ce face episodul excepțional este interacțiunea dintre Mulder și Crump. Victimă grav afectată de un experiment militar, Crump este dovada vie a conspirațiilor pe care Mulder urmărește să le deslușească. Jucat de Bryan Cranson, Crump reprezintă un personaj antagonic care frânge inimi și deși el și Mulder nu pot fi aliați de-a lungul cursei, Drive- în schimb, devine un episod memorabil și înfricoșător al “X-Files”: prin prisma înfățișării condiției umane în contradicție cu guvernul care ar trebui să protejeze oamenii.

7. Bad Blood

În această poveste de tip Rashomon, Mulder și Scully încearcă să-și continue cercetările după ce Mulder înfige un țăruș fix în inima tipului care livrează pizza. Se contrazic pe orice subiect, fie că e vorba despre existența vampirilor, numele motelului din Texas sau în legătură cu șeriful (Luke Wilson)- dacă a avut sau nu malocluzie dentară. În cele din urmă, aflăm că șeriful și toți ceilalți din oraș erau într-adevăr vampiri new-school (care tot ce vor este să sugă sânge de la vaci și să fie lăsați în pace), droghează victima înainte de a înfige sulițele.

Partea amuzantă este modul în care Mulder și Scully aleg să creadă despre ei înșiși că sunt ca restul. Scully se înfățișează ca o martiră eroică, rezistând fără mâncare și somn doar pentru a-i cânta în strună  egoistului și autoritarului Mulder, în timp ce el o percepe ca fiind o nemernică plângăcioasă, care mereu rânjește politicos și docil la argumentele lui în favoarea supranaturalului. “Bad Blood” e plin de momente umoristice de calitate. Ca de exemplu, Scully poftind la o bucată de pizza, iar apoi explorând stomacul victimei într-un mod excepțional, amuzant.

6. Darkness Falls

Mulder și Scully sunt blocați într-o cabană, împreună cu pădurarul, un tăietor de lemne și un extremist eco, în timp ce caută un grup de tăietori de lemne dispăruți.  Nu le ia mult să-și dea seama că aceștia fuseseră uciși de cârduri de gândaci care atacă la apus. Extremistul, al cărui vandalism a cauzat prăvălirea în capcană, vine cu un plan, în cele din urmă, însă nu se poate aplica pe timpul nopții. Ciudățeniile de gândaci verzi îi vor prinde în gogoașa lor pe toți, iar singura șansă ca Mulder și Scully să fie salvați de la a fi devorați, ar reprezenta-o intervenția guvernului.

Episodul prezintă temeri comune din “departamentul spaimei”: frica de întuneric, capcane, a nu ști în cine te poți încrede. Și se poate mândri cu câteva întorsături de situații, cea mai importantă și cea mai bună fiind momentul în care Mulder și Scully nu pleacă și sfârșesc drept pradă pentru gândaci. Punctul forte al scenariului ce aparține lui Chris Carter este abordarea inspirată a unei teme de actualitate, legată de mediu, reprezentând dezbaterea dintre agenți și personajele secundare, pentru a desluși misterul insectelor prădătoare. Mulder și Scully au replici unice despre teme ca geologie, botanică sau entomologie. Sunt cei mai sexy ciudați din istoria televiziunii.

5. Jose Chung’s From Outer Space

“X-Files” vine cu un element nostim încă de la început- oferit prin prisma sarcasmului amuzant al lui Mulder. Acest episod din Sezonul 3 demonstrează încă o dată că “X-Files” poate fi o capodoperă a comediei.

Jesse Ventura și sălbaticul Alex Trebek ca “Men in Black”; un extraterestru captiv fumând o țigare; un detectiv înfuriat care face “Bleep” și “blankety-blank” în loc să înjure;
Acest episod le are pe toate. De asemenea, mai e un personaj care îi confundă pe Mulder și pe Scully cu “Men in Black”, descriindu-l pe unul dintre ei ca fiind “deghizat în femeie, dar nu s-a dezbrăcat”. Totul se învârte în jurul distribuției care s-a dovedit a fi foarte inspirată, deși aparent bizară, unde Charles Nelson Reilly joacă rolul lui Jose Chung, care este unul dintre cele mai deosebite personaje create în show, iar asta spune ceva.

4. Pusher

Episod scris de Vince Gilligan, Mulder și Scully intră în competiție cu un samurai, căruia îi face plăcere să își folosească trăsăturile hipnotizante ale vocii, pentru a-i determina pe oameni să se sinucidă. Mulder devine obsedat de a-l opri pe Pusher (Robert Wisden), în care vede un adversar demn de el, așteptat de multă vreme. Punctul culminant îl prezintă pe Pusher ademenindu-l pe Mulder într-un joc al ruletei rusești, dar când i se cere să îndrepte arma către Sully, Mulder se luptă cu el îndeajuns de mult, astfel încât Scully să poată activa alarma de foc, Mulder împușcându-l pe Pusher.

Deși episodul e încărcat cu scene de teroare memorabile (agentul FBI plângând și implorând ajutor, înainte de a-și da foc, agentul Burst având un atac de cord, în timp ce Mulder și Scully încearcă disperați să deconecteze telefonul), astfel se creează o legătură emoțională între personajele principale. “Tu și partenera ta drăguță păreți destul de apropiați”, murmură Pusher către Mulder. Și da, există o intimitate incontestabilă în modul în care cei doi relaționează atunci când sunt în misiune sau când își iau apărarea unul altuia în situații limită. La primul gest al lui Scully, în care îl ia de mână pe Mulder pentru a-l duce la spital, în rândul fanilor a fost creat un val de unde care tânjeau să îi vadă pe cei doi împreună. Nu știu dacă ești de acord cu faptul că între ei a existat o iubire platonică sau chiar mai mult, însă felul în care “Pusher” a spus cuvântul “love” cred că este suficient de sugestiv.

3. Beyond the Sea

Când tatăl lui Scully moare pe neașteptate, aceasta depistează un criminal în serie care susține că are puteri spirituale, Luther Lee Boggs. Luther o momește, promițăndu-i că o va pune în legătură cu tatăl său mort, oferindu-se în același timp, în mod dubios, să îl ajute pe Mulder în a prinde un alt criminal care se află în libertate. Însă Sully se hotărăște nu doar să rezolve cazul criminalului în serie, ci și să se împace cu gândul dispariției tatălui său.

Scully este în centrul atenției în acest episod scris de Glen Morgan și de James Wong, fapt ce nu face doar o incursiune în viața de familie a personajului, dar le și schimbă acestora pozițiile, obișnuiții Mulder/Scully devin din dinamici sceptici (Mulder) și încrezători (Scully). Interesant este și felul în care episodul se aseamănă cu The Silence of the Lambs, în multe scene (un de’inut manipulează o agentă FBI care încearcă să prindă un alt ucigaș), nemernicul Boggs (Brad Dourif) fiind la fel de memorabil ca Hannibal Lecter. Cel puțin pentru fanii “X-Files”.

2. Home

Mulder și Scully vs. băieții Peacock, într-un orășel din Pennsylvania, fără semnal la telefon și un șerif pe nume Andy. Da, acesta este genul de oraș care ar trebui să evoce melodiile Johnny Mathis, cu rufe agățate la uscat în curte și plăcinte puse la răcit pe pervaz. Asta înseamna acasă pentru un clan de alienați mintali.

Un mix de umor și groază, “Home”- scris de Glen Morgan și James Wong și regizat de Kim Manners- ne-a arătat că ciudații și mutanții nu trebuie să fie rezultatul experimentelor interzise și inumane ale guvernului. Pot fi oameni simpli, la fel ca noi. Cu toții avem momente în care nu suntem mulțumiți de multe aspecte ale noastre. Totuși, atât de tulburător…

1. Clyde Buckman’s Final Repose

Când Peter Boyle a murit în 2006, mulți l-au regretat, actorul fiind foarte cunoscut pentru rolurile din “Everybody Loves Raymond” și “Young Frankenstein”. Însă fanii “X-Files”  și-l vor aminti mereu pentru reprezentația sa excepțională din episodul Clyde Buckman’s Final Repose (Sezonul 3), scenariu care a câștigat premiul Emmy (Boyle și Darin Morgan). Nu este chiar un episod comic, în schimb impresionează prin neconvențional. În centrul atenției se află investigația lui Mulder și Scully  despre o crimă care distrage atenția de la victime, către cei ce pretind că au puteri de a comunica cu spiritele. Un prim suspect este chiar asistentul agenților din acest caz, Clyde Bruckman (Boyle), ale cărui puteri se concretizau în a prezice modul în care anumite persoane vor muri.

“Clyde Buckman’s Final Repose” este un episod distinct, oferind umor sănătos, întâmplări dezgustătoare și nu în cele din urmă, un sfârșit trist pentru Clyde. În doar 44 de minute, Boyle a creat un personaj complex cu mare impact asupra singurei sale prezențe ca personaj în serial. Merită menționat și că predicțiile lui Clyde se dovedesc a fi corecte pe parcursul episodului, determinând mulți fani să interpreteze umorul negru, conform profeției Mulder urmând să moară prin asfixiere erotică și afirmația lui Clyde cum că Scully nu o să moară niciodată.

2 Comments
  • Nu neg ca am urmarit X-Files cu placer. Serialul care mi-a placut enorm a fost, totusi Millennium. L-ati putea gasi?

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.