May 30 | by Georgeta Paunescu
10 cele mai bune seriale medicale

Cine e pasionat de medicină? Dacă unii oameni simt pe pielea lor ce însemnaă să lupți pentru a salva vieți, alții, poate mai necurajoși din fire, preferă să urmărească seriile de gen televizate, pentru a înțelege mai bine lumea medicală (fie ea și imaginată). Și medicii sunt oameni, acesta este un mesaj care predomină adesea în producțiile cu caracter “doctoricesc”, iar problemele cu care se confruntă pot fi de multe ori asemănătoare. De-a lungul timpului însă, scenariștii și producătorii inspirați au dovedit că pot crea seriale admirabile concentrate asupra medicilor. Așadar, am pregătit o listă cu 10 cele mai reprezentative astfel de seriale (ordinea este pur aleatorie, rămâne la latitudinea cititorului cum le va clasa):

House


Atracția principală și secretul succesului serialului este, fără doar și poate, Dr. House. Plictisit de bolile normale, acesta rezolvă ca prin minune cazuri medicale rare, punând diagnostice nemaiîntâlnite de multe ori. Sarcastic, adesea nesimțit în relație cu colegii, orgolios și vanitos, House e genial și e imposibil să nu amuze publicul prin atitudinea sa. Serialul a fost difuzat între 2004 și 2012 și merită toată atenția!

ER (Emergency Room, difuzat între 1994-2009)


ER a reușit să capteze atenția timp de 15 sezoane. Ba mai mult, a primit peste 120 de nominalizări la premiul Emmy. Succesul serialului se datorează scenariului uluitor, care se concentrează asupra vieții profesionale și personale a medicilor. Ritmul urgențelor este menținut fără prea mari probleme, tocmai prin prisma interpretării personajelor și a poveștilor alerte, vibrante.

St. Elsewhere


Ei bine, iată o producție mai veche, dar cu totul deosebită, care a rulat între 1982-1988. Serialul este renumit pentru mixtura între stilul informal, franc, momentele de comedie neagră și dramă realistă, având parte de o audiență redusă, dar care a constat într-o bază de fani fideli. De asemenea, seria a câștigat 13 premii Emmy pentru scenariu, interpretare și regie. Însuși porecla spitalului care coincide cu numele serialului este o aluzie argotică prezentă în industria medicală pentru a face referire la spitalele slab echipate care preiau pacienții refuzați de instituții prestigioase. Un alt sens este cel academic, făcând trimitere la spitalele care acceptă rezidenți, instituția St. Elsewhere fiind chiar o rampă de lansare, să-i spunem, pentru viitorii medici. Serialul a fost asociat adesea cu seria polițistă “Hill Street Blues”. De asemenea, St. Elsewhere a fost urmărită în special de publicul tânăr, care reprezenta un interes principal pentru agențiile de publicitate.

Grey’s Anatomy


Personaje complexe, de diverse naționalități și origini, Grey’s Anatomy nu este doar o dramă medicală care prezintă cazuri neobișnuite întâlnite de medici și rezidenți, dificil de tratat adesea, ci și o producție care pune preț pe toleranță, multiculturalitate, calitatea umană, judecând personajele doar în funcție de comportament și competențe, fără a face aluzii la originea lor. Pe lângă provocările întâlnite în spital, personajele au o viață privată pe care și-o trăiesc cum știu ele mai bine. Meredith și Cristina sunt exemple semnificative pentru ce înseamnă să fii pasionat de profesia pe care o practici, cât și ce înseamnă să-ți construiești o carieră mai mult decât satisfăcătoare, iar totul să se rezume la ea. Familia devine centrul atenției pentru Meredith în sezonul 10, iar sezoanele următoare merită urmărite în continuare, tocmai pentru că serialul abordează traiectoria personajelor din unghiuri multiple. Grey’s Anatomy rulează din 2005 și încă mai are energie pentru cel puțin două sezoane.

Childrens Hospital


Acest serial seamănă cu “Community” (ca gen). Childrens Hospital este o parodie care ironizează dramele medicale siropoase sau exagerează în expunerea tragismului. Serialul se folosește de o voce a naratorului care “falsează” intenționat și “pune suflet” ironic, creând tot felul de paralele între aventurile medicilor dintr-un spital, întrerupte, din când în când, de câte un un pacient care are nevoie de îngrijiri medicale. O comedie savuroasă care se difuzează din 2008, iar sezonul cu numărul 6 va avea premiera anul viitor.

Northern Exposure


Serialul se concentrează asupra doctrului Joel Fleischman, care se mută din New York în Alaska pentru a reuși să achite un împrumut. Medicul se confruntă cu noi provocări apărute prin prisma faptului că suferințele oamenilor din această zonă sunt diferite de cele întâlnite în New York (și cele cu care era obișnuit), provocând situații umoristice și nu numai, care captează atenția instantaneu. Northern Exposure a fost difuzat în perioada 1990-1995.

Scrubs


Serialul a fost difuzat între 2001-2010, fiind o dramedie desăvârșită concentrată în jurul unui grup de stagiari proaspăt absolvenți ai facultății de medicină care se luptă pentru a salva viețile pacienților. Perspectivele ce reflectă viața lor în raport cu profesia pe care o practică sunt diferite de alte seriale de același gen. J.D. Dorian trebuie să facă față situațiilor complicate care apar și să îi confrunte pe medici sau pe asistente, fiind susținut de colegii și prietenii săi. Perry Cox este doctorul care se ocupă de stagiari, în ciuda sarcasmului caracteristic. Scrubs a știut când să ofere acțiunii un ton comic și când să-l adapteze în funcție de tragismul situației. Mai e un aspect care deosebește serialul de alte producții asemănătoare, și anume faptul că știe să se critice, să facă bâză de propiul scenariu. Dacă lăsăm la o parte sezonul 9, care i-a deamăgit pe unii fani, putem spune fără rețineri că Scrubs a fost și rămâne un sitcom nemaipomenit.

Nurse Jackie


Jackie, asistenta protagonistă din serial, e omul extremelor. E cea mai bună din spitalul în care lucrează, dar se droghează ori de câte ori se ivește ocazia. Serialul se difuzează din 2009 și, deși din punct de vedere al audienței nu se poate lăuda prea mult, subiectul propus este captivant și susținut de un scenariu inteligent, iar sezonul 6 și-a mutat atenția de pe experiențele din spital, pe problemele familiale și destrămarea familiei asistentei. O comedie neagră și o satiră numai bună de urmărit în timpul liber.

Getting On


Produsă de HBO, seria este de-abia la al doilea sezon, însă a reușit să atragă telespectatorii prin situațiile expuse. Acțiunea se concentrează în jurul unor asistente medicale, afișând un umor negru manifestat în corelație cu moartea. E un serial recomandat oamenilor pentru care realitatea reprezintă o comedie sumbră.

Nip/Tuck


Trebuia să includem pe listă un serial care tratează strict problema operațiilor estetice. Producția a fost difuzată între anii 2003-2010, iar frumusețea feminină face parte din rutina zilnică a medicilor esteticieni, la fel ca obiceiul de a se culca cu clientele. În spatele obscenităților și nudității se află însă mesaje serioase care descriu mentalitatea multor femei moderne și perfecționiste pentru care aspectul fizic reprezintă valoarea supremă.

Leave a Reply

— required *

— required *

Despre Noi
Iti oferim articole, recenzii (reviews) si stiri despre serialele tale preferate in fiecare zi. Afla totul despre serialele noi si in top, citeste recomandari si participa in comunitatea serialelor!
Seriale
Copyright © 2013-2014 - Seriale Punct Ro - Toate drepturile rezervate.